Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Jordbros konst

Här presenteras den offentliga konsten som finns i stadsdelen Jordbro i Haninge kommun.

Ett rådslag i skogen

Bild på offentligt konstverk Ett rådslag i skogenFoto: Tony Axelsson

av Kayo Mpoyi (född år 1986) och Awa Jobe, Leman Yusifli och Zeinab Ali från Jordbro.
Uppfört 2022, Jordbro centrum.

Ett rådslag i skogen tar sin börjar från centrumets baksida. Här får en ljusskylt ny skepnad. Texter och självporträtt av deltagarna tagit plats i tomma reklamskyltar. Konstverkets olika delar leder genom tunnlar in mot centrum, där citat kan läsas i det glasade innertaket. Det är konstnären Kayo Mpoyi som tillsammans med tre unga textskapare gestaltat en berättelse om hem för Jordbro centrum.

Vi började med att läsa i Bell Hooks bok All About love om hur en mening skriven på en vägg av en graffitimålare fick författaren att fundera kring kärlek. Deltagarna har fått fundera på vad hem och kärlek spelar för roll i våra liv.

Deltagarna har under sommaren arbetat med textskapande och skrivit dagbok som konstnären samlat in. Mpoyi arbetar själv med linoleumtryck och har låtit deltagarna göra sina porträtt i tekniken.

Kayo Mpoyis eget arbete om hem tar plats i de två tunnlarna och på fasaden mellan. Det blir en utflykt tillbaka till barndomen i Brandbergen, arbetsplatsen i Jordbro och minnen av skogen däremellan.

Awa Jobe, Leman Yusifli och Zeinab Ali deltog i en skrivtävling på Jordbro biblioteket 2020. Temat har inspirerats av Zeinab Alis text om hem, som vann tävlingen.

Tunnelprojektet är Haninges femte offentliga konstprojekt som görs i samarbete mellan ungdomar från Haninge och en professionell konstnär.


Soltemplet

Soltemplet i JordbroFoto: Ruben Wätte

av Ruben Wätte
Född år 1985.
Uppfört 2022, Höglundaparken, Jordbro.

Nu syns en tempelplats uppe på kullen i Höglundaparken. Här har konstnären Ruben Wätte skapat en plats att möta och vörda solen. Konstverket Soltemplet utgår från den solkult som hör till vår tidiga historia och som fanns i Jordbro för tusentals år sedan. Verket påminner oss om att solen alltid är närvarande och håller oss alla vid liv, oavsett var vi är på jorden.

Konstverket Soltemplet blir en ny mötesplats på kullen, med utsikt både ner i parken och upp himlen.

Träskulpturerna på varje klippa lånar sin åttkantiga form av det klassiska lusthuset och erbjuder olika sätt att vara. Stensättningen däremellan blir en samtida tolkning av äldre kulturers gravfält i närområdet. På ena stenhällen står, likt en forntida hällristningar, ristat:

”Molnen kommer och går, solen skiner för jämnan”

Idéer för platsen togs fram tillsammans med fritidsgården Ung137 i Jordbro. Högst på önskelistan var en plats att hänga på - en plats att mötas, att både se och synas.


Atriumgård 

Atriumgård  (Lövet) i HöglundaparkenFoto: Sanna Tirén

av Fredrik Holmqvist
Född år 1943
Uppfört 1999, dåvarande Jordbromalmsskolan.
Flyttad 2022 till Höglundaparken, Jordbro.

Konstnären Fredrik Holmqvist fick i uppdrag att tillsammans med elever på dåvarande Jordbromalmsskolan skapa en gestaltning till skolans innergård. Konstprojektet var ett sätt för eleverna att prova på konstnärligt skapande och bli delaktiga i utformningen av gården. Konstverket Atriumgård består av ett lövformat tak och nio gjutna betongbänkar med terrazzomönster. Konstverket blev kvar när skolan lades ner och Jordbro kultur- och föreningshus tog över lokalerna. När byggandes senare revs bevarades konstverket och har fått en ny placering i Höglundaparken. Här blir det en plats att sitta och umgås med koppling till Jordbromalmsskolan och de elever som deltog i konstprojektet.


Midsommardröm

av Linda Shamma
Född år 1979 i Enånger.
Uppfört 2020, Hurtigs park, Jordbro.

En stav klädd med skulpterat brons och gjutet glas belyses med en ljusbild av midsommarblommor. Konstverket Midsommardröm för tankarna till en midsommarstång, men blir en stång som inte raseras när festen är över. Konstverket skapar en stämningsfull och poetisk plats i parken genom sin iscensättning. Verket bjuder in till ett gemensamt firande, en sammanslutning och ett delande av en plats som saknar slut.

Haninge kommun arbetar med trygghetssamordning för att skapa en hållbar och trygg utomhusmiljö för boende i kommunen. Ljuskonstverket i Hurtigs park i Jordbro är det första av tre ljuskonstprojekt och del i ett trygghetsskapande arbete i offentligt rum på platser som är utvalda tillsammans med de som bor där.


Berättaren väver berättelser

Fotograf: Anna Ekman

av Lisa Jeannin (Född år 1972 i Uppsala) och Rolf Schuurmans (Född år 1972 i Holland).
Uppfört 2013, i Höglundaskolan.

I entrén till den nybyggda Höglundaskolan i Jordbro hänger en jättespindel från taket, väggarna är täckta med bilder fyllda med berättelser om naturen, lärande och magi. Det är konstnärerna Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans som arbetat tillsammans med barnen i skolan på temat berättelser. Titeln Berättaren väver berättelser är en hänvisning till människans behov av att få berätta. Hur vi förstår världen, oss själva och vår historia genom sätta ord på vad vi ser och våra erfarenheter. Berättelserna binder oss samman och får oss att känna gemenskap.

Om samarbetet med barnen säger konstnärerna:

– Det var ett lekfullt sätt att jobba på som lyckades fånga budskapet vi ville föra fram. Hur viktig den skapande processen är för lärandet.

Arbetet med Berättaren väver berättelser har skett i ett nära samarbete med arkitekt Kristian Lindgren och byggföretaget. Det har resulterat i ett konstverk som är väl integrerat i skolans miljö och arkitektur.


Juvelerna i Jordbro

Bild på konstverkFoto: Kristyna Müller

av Mette Björnberg (Född år 1963 i Göteborg) och Richard Johansson (Född år 1966 i Vrigstad) tillsammans med 125 fjärdeklassare i Jordbro. Po Hagström, konstkonsult och projektledare för uppdraget.
Uppförd 2011, i Höglundaparken.

Utanför Parkleken i Höglundaparken i Jordbro står ett sex meter högt träd i rostfritt stål som innehåller 125 hängande siluetter. När det blåser klingar siluetterna som ett vindspel. Konstverket är ett resultat av ett samarbete mellan konstnärerna Mette Björnberg och Richard Johansson och 125 barn från årskurs 4 i skolor runtom i Jordbo. Alla barnen skrev berättelser om hur det kom sig att deras familjer flyttade till Jordbro. Från berättelsen valde barnen ett objekt som de ritade och som förvandlades till en siluett. De föreställer allt från gosedjur, bilar och leksaker till smycken, gevär och böcker.

- Namnet Juvelerna i Jordbro syftar på siluetterna i trädets krona, men främst på barnen själva. Vi tror att de kommer att tycka om konstverket och att det kommer att sprida ljus och glädje i parken, säger konstnärerna Mette Björnberg och Richard Johansson.


Jordbro stationspark

Fotograf:Olof Thiel

av Hans Peterson (född 1953 i Visby) och Jonas Berglund, född 1958.
Uppfört 2000, Jordbro station.

Konstnären Hans Peterson och landskapsarkitekten Jonas Berglund fick uppdraget att ge form och karaktär åt platsen mellan Jordbro station och bostadsområdet – en knutpunkt och passage mellan borta och hemma.


Vågen

Foto: Eva Simonson

av Axel Nordell 1914-1997.
Uppfört 1966, vid korsningen Moränvägen-Södra Jordbrovägen, Jordbro.

En organisk form och en vågrörelse reser sig mot himlen. Axel Nordell experimenterade med form och material och fick många uppdrag i Sverige. En hel del av uppdragen handlade om att göra skulpturer för barn och barns lek.


Brev från Jordbro

FilmclipFoto: Sakhi Alizada

Foto: Sakhi Alizada, Ahmad Rezaei, Désirée Bayibsa, Yasin Safdari och IDA (Institutet för Diaspora och Avkolonisering)

Brev från Jordbro är samlingsnamnet på fyra kortfilmer av ungdomarna Sakhi Alizada, Désirée Bayibsa, Yasin Safdari och Ahmad Rezaei från Jordbro och konstgruppen IDA (Institutet för Diaspora och Avkolonisering) bestående av konstnären Estella Burga, konstvetaren Macarena Dusant samt konstnären och forskaren Isabel Löfgren.

Under våren 2017 har de träffats på Porten - Ungkulturhuset i Haninge med målet att undersöka gestaltning genom text och rörlig bild. Filmerna bygger på en gemensam form: att skriva ett brev, till vem eller vad som helst. Breven har sedan blivit till varsin film: "I sömnen", "Kära himlen", "Regn" och "Varför är det så?".

Fyra poetiska filmer om ungas villkor och tankar i dagens Sverige.

Brev från Jordbro består av:
I Varför är det så? (05:13) berättar Sakhi Alizada uppriktigt för alla om hur det är att vara Sakhi, just nu.

I sömnen (03:57) av Yasin Safdari bygger på ett brev till föräldrarna, var de nu än är.

Regn (05:09) av Desirée Bayibsa är en betraktelse över existentiella frågor genom ett brev från en fiktiv person till sig själv.

I Kära himlen (05:16) ställer Ahmad Rezaei frågor till molnen om varför världen ser ut som den gör.

Filmprojektet är en del i arbetet med den offentliga konsten där ungdomar är delaktiga från planering till slutgiltigt resultat.

Kontakt

Anna Ahlstrand
Intendent offentlig konst
Kultur- och fritidsförvaltningen
offentligkonst@haninge.se

Mer om den offentliga konsten i Haninge

Senast uppdaterad: 2 februari 2023