Kriterier
Kultur- och demokratinämnden följer i huvudsak Folkbildningsrådets kriterier enligt Statsbidrag till studieförbund 2022.
Bidrag utgår endast till verksamhet som genomförs i Haninge kommun.
Studiecirkel
Studiecirkel är en mindre grupp som genom samtal och diskussion bedriver studier. Deltagaren söker kunskap tillsammans med andra och utvecklar färdigheter utifrån sina behov och intressen. Studiecirkeln ska anordnas så att deltagarna ges möjlighet till inflytande samt tid för reflektion och eftertanke mellan sammankomsterna.
Annan folkbildningsverksamhet
I annan folkbildningsverksamhet kan studieförbundet genomföra verksamhet i friare former, till exempel workshoppar eller liknande. Verksamhet i annan folkbildningsverksamhet ska ge studieförbundet möjlighet att pröva nya former och utveckla nyskapande folkbildningsverksamhet. Sammankomsterna i annan folkbildningsverksamhet kan vara längre och genomföras tätare än i studiecirklar. Antalet sammankomster kan vara en eller flera. Deltagarna kan vara fler än i studiecirkeln.
Kulturprogram
Kulturprogrammen ska ge kulturupplevelser genom föreläsning, sång/musik, dramatisk framställning, film/foto/bild, dans, utställning, litteratur, konst/konsthantverk eller tvärkulturell verksamhet.
Ett sammanhållet arrangemang som vänder sig till samma deltagare rapporteras som ett kulturprogram även om det innehåller flera medverkande eller olika kulturformer.
Utställning kan endast rapporteras en gång per plats den visas, oavsett visningstidens längd.
Tillgänglighetsbidrag
Bidraget fördelas för verksamhet med personer med funktionsnedsättning som har haft behov av förstärkta insatser i studiecirklar, annan folkbildningsverksamhet och kulturprogram. Endast verksamhet som har inneburit merkostnader kan rapporteras och ge rätt till bidrag.
Stöd för tillgänglighetsanpassning omräknas varje år utifrån studieförbundets tidigare verksamhet med målgruppen och fördelas i proportion till studieförbundens andel av den totala verksamheten med målgruppen.
Ersättningsmodell
Fördelningen av bidrag till studieförbund sker enligt en modell som bygger på antal deltagare och timmar av aktiviteter som studieförbunden har rapporterat inom respektive verksamhetsform. Fördelningen tar dels hänsyn till senaste slutrapporterade verksamhetsår, dels till medelvärdet för de två föregående åren.
Fördelning till respektive studieförbund sker enligt den statistik som Statistiska centralbyrån sammanställer kring studieförbundens verksamhet.
Så ansöker studieförbundet
Ansökan sker genom Haninge kommuns digitala ansökningssystem, Rbok. Ansökan ska ske senast 31 mars.