Starta och driva fristående förskola, pedagogisk omsorg och skola
Här finns samlad information för dig som är intresserad av att starta fristående förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem eller skola i Haninge kommun. Alltifrån att ansöka om att bli godkända utförare till bidrag och förändringar i verksamhet samt även information om modersmålsundervisning, skolplikt och längre frånvaro.
Starta fristående skola
Ansökan om att starta fristående förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola lämnas till Skolinspektionen. Mer information hittar du på skolinspektionen.se
För att få driva fristående förskola, pedagogisk omsorg, omsorg på obekväm arbetstid och fritidshem som inte hör till någon skola behöver du bli godkänd som huvudman. Här finns information om hur du ansöker om godkännande. Kommunen gör sedan en bedömning om den sökande uppfyller kraven, bland annat på kvalitet. Kommunen har tillsynsansvar för dessa verksamheter samt att betala bidrag.
För fristående skolor och sammanhörande fritidshem ansvarar kommunen enbart för att betala bidrag.
Vem kan starta fristående verksamhet
En ansökan om att bedriva fristående verksamhet kan exempelvis lämnas av
-
- Aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, enskild firma eller ekonomisk förening
- Ideel förening
- Stiftelse
- Registrerat trossamfund
Krav på dig som huvudman
Det är viktigt att du som vill starta en förskola, pedagogisk omsorg eller ett friliggande fritidshem känner till de krav som ställs på en enskild huvudman. På ansökningsblanketten hittar du en checklista.
För att bli godkänd måste bestämmelserna i skollag, läroplan och kommunens riktlinjer för fristående verksamheter följas.
Utbildningsförvaltningen beslutar om godkännande
Om utbildningsförvaltningen bedömer att du har de förutsättningar som krävs för att följa bestämmelserna som gäller för utbildningen, enligt 2 kap. 5 § skollagen respektive 25 kap. 10 § skollagen, får du beslut om godkännande som huvudman.
Har du frågor kring rutinerna som gäller för godkännande och bidrag för fristående förskola samt anmälan/ansökan om förändringar i verksamheten. Kontakta tillsynsansvarig på utbildningsförvaltningen via e-post ubftillsyn@haninge.se
Skicka ansökan till kommunen
Om du vill starta och driva fristående förskola, pedagogisk omsorg eller fristående fritidshem som inte hör till en skola så ska du skicka en ansökan till kommunens utbildningsförvaltning. För blanketter, se nedan.
Ansökan skickas med post till Haninge kommun, Utbildningsförvaltningen, 136 81 Haninge eller med e-post till utbildningsforvaltningen@haninge.se
Ansökan ska lämnas in i god tid och vara helt ifylld
Ansökan ska lämnas in i god tid innan verksamheten startar. Utbildningsförvaltningen strävar efter att handläggningstiden ska vara högst fyra månader efter att en komplett ansökan kommit in. Handläggningstiden kan variera beroende på när under året som ansökan lämnas in. Under sommarmånaderna juni, juli och augusti kan handläggningstiden vara längre.
Handläggning påbörjas när ansökan är komplett/fullständigt ifylld och avgiften för förskoleansökan betalats in. Obs, gäller endast förskola!
Blanketter
Här hittar du blanketter för fristående förskola och pedagogisk omsorg.
Checklista för handlingar som ska bifogas ansökan finns i dokumentet. Checklista för handlingar som ska bifogas ansökan finns i dokumentet.Riktlinjer och styrdokument
Ta del av nationella och lokala styrdokument som rör er verksamhet.
Här finns riktlinjer för fristående förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg och omsorg på obekväm arbetstid. Läs mer om hur processen går till och vad som krävs för att bli godkänd.Styrdokument förskola och skola Haninge kommun webbsida.
Allmänna regler pedagogisk omsorg på Skolverket länk till annan webbplats.
Bidrag
Mer information om vilket bidrag som din verksamhet kan få ges via funktionsbrevlådorna. Se nedan för respektive ersättning.
Barn- och eleversättningar 2024
Ersättningarna har följande indelningar:
- Familjedaghem indelad i 1-3 år, 4-5 år och 6-9 år
- Förskola indelad i förskola 1-3 år och förskola 4-5 år
- Fritidshem 6-9 år
- Förskoleklass
- Grundskola år 1-6
- Grundskola år 7-9
- Tilläggsbelopp och övriga ersättningar
För mer information om ersättning och tilläggsbelopp kontakta lokalcontroller@haninge.se
Särskilda eleversättningar
Ansökan om tilläggsbelopp för förskola och pedagogisk omsorg
Ansökan om tilläggsbelopp för grundskola och gymnasium
Prislista för gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden 2024
Ersättningarna inom Stockholms län har följande indelning:
- Fristående gymnasieskolor
- Gymnasieskola i egen regi
- Interkommunal ersättning (IKE) gymnasieskola
För mer information om ersättning och tilläggsbelopp kontakta funktionsbrevlåda utbildningsforvaltningen@haninge.se
Lokaler och livsmedel
Här hittar du information om lokaler och livsmedelshantering länk, till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, SMOFH.
Förändringar i verksamheten?
Om du vill göra förändringar i verksamheten som till exempel byta lokal, ändra antalet barn eller ansöka om byte av huvudman går det bra att använda blankett nedan. Andra ändringar av verksamheten ska anmälas.
Få hjälp att starta företag
Det finns många olika aktörer som kan hjälpa dig som funderar på att starta ett företag. På haninge.se har vi samlat information om var du kan få tips och råd.
Få hjälp att starta företag webbsida haninge.se
Modersmål fristående huvudmän
Senast uppdaterad: 23 juli 2024