25 miljoner sparades genom schaktfri metod för ledningsförnyelse
I vattenledningen västra stråket i Handen passerar nästan hälften av allt spillvatten från Haninge kommuns invånare. När spillvattenledningen skulle renoveras valde Haninge kommuns VA-avdelning en schaktfri metod i stället för den mer konventionella metoden med schaktning. På en sträcka på 600 meter vattenledning sparades uppemot 25 miljoner kronor tack vare metoden - samtidigt minskades koldioxidutsläppen med 70 procent och så även tidsåtgången för arbetet åtskilligt.
Ledningsnätet i Sverige sträcker sig längdmässigt 5 varv runt jorden och precis som med allt material så har ledningsnätet en tidsbegränsning och behöver renoveras efter viss tid. Enligt beräkningar från Svensk Vatten så behöver Sverige reinvestera i vattenledningsnätet med ca 540 miljarder fram till år 2040. Alternativt hitta nya lösningar som är billigare och effektivare utan att för den skull tappa i kvalitet.
Tomas Helenius, enhetschef på projektenheten på avdelningen för vatten och avlopp berättar om renoveringsarbetet av spillvattenledningen västra stråket i Handen.
– Västra stråket är ett riktigt bra exempel på att kommunerna kan och bör arbeta mer med schaktfria metoder. I detta projekt har en metod med flexibelt foder använts, vilket betyder att ledningsröret har fått en ny insida av glasfiberarmerat foder och arbetet har utförts utan schaktningsarbete. Denna metod har sparat uppemot 25 miljoner kronor samtidigt som koldioxidutsläpp och genomförandetid minskat avsevärt, jämfört med om det utförts genom schaktarbete. Vi tittar alltid i första hand på schaktfria metoder i alla våra projekt så att ekonomi, miljö och tid kan sparas och att våra medborgare inte får stora störningar i sitt dagliga liv.
Ekonomiska och miljömässiga vinster med den schaktfria metoden
En renovering av en ledning på 600 meter, som i detta fall, genom schaktning skulle kosta omkring 30 miljoner och ta minst tre månaders arbetstid i anspråk. Den schaktfria metoden med flexibelt foder kostade för samma sträcka i stället 4,8 miljoner och tog endast 10 dagar att utföra.
Ytterligare positiva aspekter med den schaktfria metoden är att koldioxidutsläppet minskas, i detta fall med 70 % samt att gatan där ledningen ligger inte behövde grävas upp under renoveringen utan fortsatt kunde användas av invånare för att ta sig till jobb, skola och förskola utan problem.
Vill du veta mer?
Kontakta avdelningen för vatten och avlopp: vatten@haninge.se
Senast uppdaterad: 22 januari 2025