Bygglov i Haninge får rekordbetyg i servicemätning bland företag
97 procent av lokala företag i Haninge som ansökt om bygglov är nöjda eller mycket nöjda med kommunens handläggning. Det visar den senaste NKI-mätningen (Nöjd Kund Index), där Haninge visar sitt bästa resultat hittills och placerar sig bäst i länet.

Idag släpptes resultatet av den årliga mätning av kommunernas företagsklimat, där företagen sätter betyg på kommunernas service inom olika myndighetsärenden enligt ett så kallat Nöjd Kund Index (NKI). I år landar Haninge kommun i topp när det gäller hanteringen av bygglovsärenden med ett NKI på 81, vilket är en ökning med fem steg sedan förra året och det bästa resultatet sedan mätningarna började för tolv år sedan.
– Resultatet i årets NKI-mätning är fantastiskt och en bekräftelse på att vårt arbete att utveckla vår service verkligen gjort skillnad, säger Rebecca Briving, bygglovschef.
Rankas högst i Stockholms län
Resultatet på NKI 81 innebär att 97 procent av de lokala företagen i Haninge som ansökt om bygglov är nöjda eller mycket nöjda med kommunens handläggning. Det handlar till exempel om upplevd service, bemötande, snabbhet och tillgänglighet. Haninge kommun klättrar även upp till första plats bland kommunerna i Stockholms län.
Höga betyg på alla områden
Även om det är inom bygglov som Haninge ökat mest får kommunen goda betyg också inom de andra områdena. Nöjd Kund Index mäts inom dessa myndighetsområden (senaste NKI-resultat för Haninge inom parentes): brandskydd (84), bygglov (81), markupplåtelser (72), miljö- och hälsoskydd (72), livsmedelskontroll (81) och serveringstillstånd (84). Kommunen placerar sig på plats 40 i den nationella rankningen, men klättrar till en femteplats bland Sveriges större kommuner.
Om NKI-mätningen
Varje år genomför Stockholm Business Alliance (SBA) i samverkan med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) en Företagsklimatundersökning. Företag sätter betyg på kommunernas service inom myndighetsärenden som brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljötillsyn, livsmedelstillsyn, serveringstillstånd och upphandling. 212 kommuner och 15 gemensamma förvaltningar/förbund har deltagit i undersökningen för 2024.
Senast uppdaterad: 23 april 2025