Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

8:or i Vega skola vinnare av SM i privatekonomi

Allt fler unga vuxna hamnar hos Kronofogden. Det visar på stor okunskap kring privatekonomi bland unga. Men det gäller inte åttondeklassarna i Vega skola som nyligen vunnit SM i privatekonomi för högstadiet. I maj åker två av eleverna till Bryssel för att representera Haninge och Sverige i EM.

Den som inte kan betala sina räkningar riskerar att hamna hos kronofogden. Och det kan bli riktigt dyrt. Kronofogden driver in pengar från privatpersoner när företag och andra inte fått betalt som de ska.

De senaste tio åren har antalet unga (18-25 år) som har skulder hos Kronofogden minskat. Men nu har trenden vänt. Och det är framför allt allt fler unga kvinnor som hamnar hos Kronofogden. En förklaring är såklart det tuffare ekonomiska läget i samhället. En annan kan vara ändrade konsumtionsmönster. I dag är det väldigt lätt att ta snabba lån och handla för pengar man inte har. Men om du får svårt att betala din skuld och den skickas till Kronofogden kan några hundralappar snabbt bli tusenlappar.

Skuldfälla påverkar hela framtiden

Den som inte kan tillräckligt om privatekonomi och skaffar sig skulder utan att förstå konsekvenserna, riskerar att hamna i en ond spiral. I värsta fall kan situationen leda till socialt utanförskap. Att ha skulder kan till slut påverka mycket, till exempel att du inte får hyreskontrakt eller blir nekad ett jobb. Därför ska man inte ta lån ens på små summor. De skriver Kronofogden på sin hemsida.

För att undvika att hamna i en skuldfälla är det viktigt att redan som ung lära sig privatekonomi. Det vet klass 8B i Vega skola som precis vunnit SM i privatekonomi för högstadiet.

Bakom tävlingen står Bankföreningen. Syftet med tävlingen är att öka kunskap och förståelse för privatekonomi redan i unga år. Att kunna ta hand om sina pengar handlar om självbestämmande och välmående.

De vann på kunskap, snabbhet och vinnarskallar

Årets tävling hade final i slutet av mars och som segrare stod klass 8B i Vega skola.

– Det här är jätteroligt och visar att det visst finns unga människor som kan och förstår vikten av att ta hand om sina pengar, säger lärare Magnus Lindberg i Vega skola. Han undervisar eleverna i samhällsorienterade ämnen och har sporrat klassen att lära sig mer om privatekonomi.

– Klassen vann med hjälp av en kombination av bred ämneskunskap, snabb reaktionsförmåga och starkt tävlingsfokus – de är vinnarskallar, säger Magnus.

Även Haninge kommuns budget- och skuldrådgivare vill gratulera de vinnande ungdomarna.

– Att dessa ungdomar har så stor förståelse för privatekonomi och hur viktigt det är att ta hand om sina pengar och sin ekonomi på bästa sätt, gör mig hoppfull. Jag önskar och hoppas, att det här är en trend bland unga. Extra viktigt är det eftersom de växer upp i en mer komplex ekonomisk miljö än vad den äldre generationen gjort, säger Kristofer Krmpotic. Han arbetar som som budget- och skuldrådgivare i Haninge kommun. Hit kan alla som vill ha hjälp vända sig, även unga människor under 18 år.

– Min uppgift i kommunen är att kostnadsfritt hjälpa kommuninvånare med deras privatekonomi. Dessvärre kan det vara känsligt att söka hjälp för sin ekonomi, det finns en skam i att ha ekonomiska problem. Det gör att man ofta ber om hjälp först i ett väldigt sent skede och lätt fastnar i ekonomiska problem längre än nödvändigt. Det finns möjliga lösningar men de är svåra att se på egen hand, säger Kristofer.

Representerar Haninge och Sverige i EM

Klassen har nu vunnit 10 000 kronor och två av eleverna, Wilmer Mäkinen Andersson och Alvin Ellberg, åker till den europeiska finalen i Bryssel i maj för att representera Haninge och Sverige.

– Det här känns väldigt roligt. Vi har ju dessutom vunnit en tävling där även nior är med och tävlar, säger Alvin.

– Nu gäller det att hålla i och fortsätta träna, säger Wilmer.

Nedan ger Alvin och Wilmer sina tre bästa tips till unga om deras privatekonomi. Och de passar på att även ge alla föräldrar ett klokt råd.

3 bästa tipsen om privatekonomi (plus ett gott råd till föräldrar!)

Här delar vinnarna i SM i privatekonomi för högstadiet med sig av sina tre bästa tips till sina jämnåriga:

Tjäna egna pengar och spara

Skaffa dig ett sommarjobb och kanske ett extrajobb för att tjäna dina egna pengar. Gör ett bra intryck på till exempel din prao så kanske du kan få extrajobb där. Börja sedan spara pengar nu när du inte har några egna utgifter.

Så här får du kontroll över dina utgifter

Handla inget på impuls, bara för att du har lust för stunden. Vill du ha något, vänta ett par veckor. Vill du sedan fortfarande ha det så köp om du har råd. Men det är ganska ofta man har ändrat sig.

Lär dig mer om din ekonomi

Testa dina kunskaper, lär dig mer och tävla i privatekonomi genom appen Kahoot. Sök på SM i privatekonomi och börja svara på frågorna. Det är jättekul!

Och ett gott råd till dig som är förälder:

Låt ditt barn klara sig på summan ni kommit överens om. Gå inte på gnäll och tjat - skjut inte till mer pengar. Ju tidigare vi lär oss att klara oss på det vi har, desto bättre rustade är vi att klara oss som vuxna.

Haninge kommuns budget- och skuldrådgivning

Haninge kommun har en gratis budget- och skuldrådgivning. Hit kan alla invånare i Haninge kommun som vill ha hjälp med sin ekonomi vända sig, även unga människor under 18 år.

– Ofta ber man om hjälp först i ett väldigt sent skede som gör att man lätt fastnar i ekonomiska problem längre än nödvändigt. Det finns möjliga lösningar men de är svåra att se på egen hand, säger Kristofer Krmpotic, en av kommunens budget- och skuldrådgivare.

Haninge kommuns budget- och skuldrådgivning

Fakta om SM i privatekonomi för högstadiet 2025

Bakom tävlingen ”SM i privatekonomi för högstadiet” står Svenska bankföreningen och banker i Sverige. Den är till för att uppmuntra unga att lära sig om pengar och privatekonomi. Motsvarande tävling genomförs i hela Europa, och i maj hålls euoropamästerskapen, EM i privatekonomi i Bryssel.

Tävlingen består av 15 frågor som ska besvaras på tid via appen Kahoot. Vann gjorde klass 8B i Vega skola. De två elever som kom först, och därmed svarade rätt snabbast är Wilmer Mäkinen Andersson och Alvin Ellberg. Dessa två kommer representera Haninge och Sverige i EM i Bryssel i maj 2025.

På föreningens hemsida beskriver de bakgrunden till tävlingen:

"Alla unga behöver få med sig grundläggande kunskaper i privatekonomi för att vara rustade för sin vardag här och nu, och för framtiden. Det handlar om att genomskåda marknadsföring, hitta balans i sin konsumtion för att undvika att fastna i skulder, och att inte bli lurad av bedragare. Så småningom handlar det om möjligheten att flytta hemifrån och spara till något man drömmer om."

Mer om tävlingen

Senast uppdaterad: 16 april 2025