Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tack alla ni som bidragit med kloka svar som kan hjälpa unga i vår kommun!

Många barn och unga önskar att fler lyssnade på dem. Det här tar vi i kommunen på stort allvar. Det handlar i grunden om våra barns och ungas hälsa. Under Haningedagen förra året tog vi fram en tavla där vi skrev upp citat från unga och deras föräldrar. Tavlan har sedan inspirerat till flera projekt inom kommunen, där vi vill bli bättre på att lyssna på våra barn och ungdomar. Kanske var just du med och hjälpte till?

Den 14 september är det dags för året Haningedagen! Under Haningedagen förra året var många barn, unga och vårdnadshavare i kommunen och hjälpte till att skapa nya insatser för våra unga.

Då, under Haningedagen 2023 intervjuade vi i kommunen över 400 personer; barn, unga och deras föräldrar, om vad som är viktigt för att unga ska kunna må bra i vår kommun. Vartefter vi pratade med våra unga ritade vi upp svaren på en stor tavla. Tavlan blev som ett slags konstverk skapat av och med hjälp av alla er som kom och bidrog. Tack! (se bild och läs alla fina citat!).

Vi ställde tre viktiga frågor:

Vad behöver barn och unga för att må bra? 
Hur är det att vara ung i Haninge? 
Vad kan Haninge göra för att barn och unga ska må bra? 

Den här tavlan har vi under året använt mycket. Vi har visat den för både de som bor i kommunen och de som jobbar i Haninge kommun. Tavlan ger en tydlig inblick i barn och ungas behov och har även efter Haningedagen 2023 lett till många nyfikna och utvecklande samtal.

Vill du själv se tavlan finns den att se i Vega aktivitetshus, Torvalla simhall, Kulturhuset och på Fredrika Bremergymnasiet. Den finns också i kommunhuset och hos flera av våra förvaltningar.

En av de saker som kom upp i intervjuerna på Haningedagen 2023 var att våra unga vill veta mer om socialtjänstens arbete. De ville gärna veta mer om detta arbete i skolan.

Sagt och gjort.

Sedan ett par år pågick det redan ett projekt där medarbetare på utbildningsförvaltningen och socialtjänsten har samarbetat kring att ta fram ett utbildningsmaterial för att hjälpa våra unga med svar på deras frågor.

På skolschemat "Soc för unga"

Under vårterminen har kommunens alla grundskolor arbetat med utbildningsmaterialet ”Soc för unga” i sin undervisning. Hittills har 5 000 elever i åk 1, 4, 7, 8 och 9 gått utbildningen.

”Soc för unga” har gjort att eleverna bättre vet hur de kan få hjälp av socialtjänsten. Eleverna har också fått kunskap och information om olika myndigheter och organisationer som kan hjälpa just dem.

Utbildningen ”Soc för unga” har varit en stor framgång och även fått stor uppmärksamhet i medierna. Haninge kommun har med utbildningen dessutom blivit en förebild för många andra kommuner i Sverige.

Appen "Ung i Haninge"

Ytterligare ett projekt i kommunen är att till hösten börjar vi bygga en ny app ”Ung i Haninge”. Vi hoppas att appen ska kunna bidra till ökad psykisk hälsa och välbefinnande hos våra unga kommuninvånare. I appen ska unga hitta information om stöd, hjälp och aktiviteter som är riktade till just barn och unga i Haninge. Även här kommer budskapen på vår tavla att ligga till grund och inspirera till utformningen av innehållet i appen. Vi återkommer med mer information kring appen.

Läs mer om soc för unga.

Senast uppdaterad: 4 september 2024