Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Stockholmsenkäten 2024: Färre ungdomar i Haninge dricker alkohol

Under våren 2024 genomfördes Stockholmsenkäten i 25 kommuner i Stockholms län där Haninges kommunala och fristående skolor deltog. Färre ungdomar dricker alkohol och färre utsätts för brott, men användning av vitt snus ökar.

Ungdomar sittandes mot en husvägg. Skrattar. Foto: Mostphotos.com

Stockholmsenkäten kartlägger ungdomars levnadsvanor för att se hur utvecklingen förändras över tid. Frågor som rör barn och ungas livsvillkor är högt prioriterade i Haninge och Stockholmsenkätens resultat kommer att analyseras och användas i kommunens främjande och förebyggande arbete.

Elever i grundskolans årskurs 9 och gymnasieskolans år 2 svarade på frågor om alkohol-, tobak- och drogvanor, brott och trygghet, psykisk hälsa, familj, skol- och fritidsvanor med mera. 1 314 elever i Haninge kommun svarade på enkäten, vilket innebar en svarsfrekvens på 78 procent.

Alkhol och narkotika

Andelen elever som uppger att de inte dricker alkohol har haft en positiv utveckling. Fler ungdomar uppger att de inte dricker alkohol än för 20 år sedan. Även andelen som storkonsumerar alkohol har minskat under samma period.

Knappt var tionde elev i årskurs nio och mellan var tionde och var femte elev i årskurs två i gymnasiet har någon gång använt narkotika. Cannabis är det i särklass vanligaste narkotiska preparatet som elever i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet angivit att de använder.

Ungefär 90 procent av ungdomarna i Haninge har aldrig sniffat/boffat. Av de som sniffat/boffat visar undersökningen att det vanligaste preparatet är lustgas.

Användning av vitt snus ökar

Vitt nikotinsnus och e-cigaretter har blivit vanligare medan användning av tobakscigaretter och tobakssnus minskat. En förklaring till ökningen kan vara att produkterna ofta framställs som mindre farliga i jämförelse med tobaksprodukter och att de smakar godis och frukt, vilket lockar unga att testa.

Brott och psykisk hälsa

Andelen unga som har utsatts för brott har minskat. Färre uppger att de har känt sig hotade, blivit rånade och misshandlade. En mindre andel visar en god psykisk hälsa sett under en 20-årsperiod. Däremot visar den senaste mätningen inte en större försämring utan en förbättring i vissa grupper.

Här kan du läsa mer om Haninges resultat

 

 

 

Senast uppdaterad: 5 september 2024