Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Premiär för Haninges nya färgsprakande bokbuss

I september börjar Haninges nya bokbuss äntligen rulla runt i kommunen. Bokbussen är både ett rullande bibliotek och ett färgsprakande mobilt konstverk, och kommer att åka runt i hela kommunen fullastad med litteratur för att nå Haningeborna där de befinner sig.

Siri Ahmed Backström står framför en buss som pryds av en illustration med människor och bokryggar. Konstnären Siri Ahmed Backström framför Haninges bokbuss. Hennes konstverk täcker bussen.

Bokbussen kommer att göra stopp vid förskolor, gruppboenden och dagliga verksamheter för personer med funktionsnedsättning för att göra läsning tillgängligt för alla. Bussen gör även turer till skärgården – Dalarö och Muskö – så att boende där kan låna böcker utan att behöva ta sig till ett bibliotek. Vid vissa turer till förskolor erbjuds även bokningsbara sagostunder i bussen.  

Bokbussen har funnits i Haninge tidigare men den nya bussen är mer tillgänglig, särskilt för små barn och besökare som använder rullstol, eftersom bussen har ramp och går att sänka ner.

Den nya bussen täcks också av ett konstverk skapat av konstnären Siri Ahmed Backström, som tagit hjälp av barn och unga och personer med funktionsnedsättning i Haninge för att hitta på fantasifulla titlar till bokryggarna som pryder utsidan av bussen. Det är bland annat barn på Vendelsö gård förskola, Rodrets förskola och Handens bibliotek, samt den teckenspråkiga dagliga verksamheten Handgruppen som hjälpt till. 

Passa också på att titta in i den nya bokbussen under Haningedagen den 14 september, då den står parkerad i Eskilsparken. 

Utställning i konsthallen 

Konstnären Siri Ahmed Backström är dubbelt aktuell i Haninge: i den nya utställningen ”TID SAX KRITA” i Haninge konsthall visar hon upp pastellteckningar och vikta skulpturer. Utställningen pågår till 4 december.

Läs mer om utställningen

Senast uppdaterad: 17 september 2024