Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ny uppdaterad version av ”Om krisen eller kriget kommer”

Idag presenterade regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en ny uppdaterad version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. I broschyren finns viktig information om hur du kan förbereda dig och vad du ska göra vid en kris eller ett krig.

Bild som visar den nya , uppdaterade versionen av broschyren Om krisen eller kriget kommer. Den nya uppdaterade versionen av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” börjar skickas ut till hushåll 18 november 2024. Foto: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

I den nya versionen av broschyren hittar du viktig information om bland annat höjd beredskap, totalförsvarsplikt, skydd vid militära angrepp, hur du förbereder din hemberedskap och hur oro kan hanteras.

- Vår förhoppning är att den uppfattas som mer tillgänglig med bland annat checklistor, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar på dagens pressträff.

Sedan den senaste upplagan 2018 har omvärldsläget försämrats och en osäker omvärld kräver ett skärpt beredskapsarbete i hela samhället.

Den uppdaterade versionen av ”Om krisen eller kriget kommer” tar upp fler områden än den senaste upplagan. Den har större fokus på höjd beredskap och tar även upp vikten av psykologiskt försvar och digital säkerhet.

Ett viktigt budskap är att du vid höjd beredskap fortsätter att gå till ditt vanliga arbete om du inte har en annan krigsplacering.

Tillsammans med anhöriga, kollegor, vänner och grannar bygger vi motståndskraft varje dag. Vi är alla en del av Sveriges beredskap.


På MSB:s webbplats hittar du den nya versionen av broschyren digitalt: https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/broschyren-om-krisen-eller-kriget-kommer/

Den fysiska broschyren skickas ut till hushåll 18-29 november 2024. Om du inte fått broschyren därefter kan du kontakta distributören CityMail eller Postnord. Broschyren skickas också till digitala brevlådor, preliminärt vecka 48-49 och kommer ges ut på flera språk.


Här hittar du mer information

Genomför webbutbildningen "Medveten, redo, trygg - om krisberedskap och civilt försvar".

Utbildningen ger en sammanfattning av det allra viktigaste vi invånare behöver veta för att vara förberedda på att hantera samhällskriser:

www.krisinformation.se finns det samlad information för dig som känner oro.

För barn och unga om kris och krig besök lilla.krisinformation.se

Senast uppdaterad: 8 oktober 2024