Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Det är dags för återbruk av årets sommarblommor

På onsdag den 23 oktober från kl 13 delar vi med oss av årets sommarblommor. Välkommen till Poseidons torg i Handen. Det är begränsat med växter och det är därför först till kvarn som gäller. Maria Andersson, parkingenjör i Haninge kommun berättar nedan om årets populära sommarblomstema Trädgård på torget.

Maria, varför temat Trädgård på torget?

– Vi vill att Haningeborna ska inspireras av blomstrande trädgårdar och odla mer på balkonger, uteplatser, bostadsgårdar och i trädgårdar. Detta eftersom det gör så stor skillnad för våra pollinerare. Även odling på små ytor, som tex balkonger, kan stå för viktiga insatser. Allra störst effekt har insatser i områden där det inte finns så mycket biologisk mångfald så som urbana miljöer med mycket betong och asfalt. Genom att inspireras av den klassiska trädgården och använda växter som blommar vid olika tider under säsongen från många olika växtgrupper, stöttar vi våra pollinerande insekter hela säsongen. När vi planterar buskar och träd tillsammans med de blommande växterna hjälper vi också fåglarna med bär, frukter och fröer. Allt för att gynna och bidra till en ökad biologisk mångfald.

Vad är det för blommor som blommat i år i planeringarna och som man nu kan få ta del av?

– Det har blommat i färgtoner från varmt orangea till svalare ljust violett. Bland dem som nu delas ut till intresserade invånare finns bland annat petunior, chokladskära, stjärnöga, femtunga, jätteverbena, dahlior, klematis, prydnadsgräs, chokladmynta, alunrot, hängsparris och mycket annat. Lite nytt för i år är att vi också har haft buskar och små träd, rönnspirea och dvärgsyrén, i våra planteringar som vi delar ut. De kommer passa utmärkt i stora krukor på balkonger och terrasser.

Hur har blomstertemat tagits emot?

– Det har tagits emot väl! Det är många som uppskattat att vi använt oss av pollinerarvänliga växter i sommarblomsprogrammet. Jag har också hört av kommuninvånare att de gillar att vi haft så många olika sorters växter i år, speciellt då på Poseidons torg, där lådorna varit fyllda med färgsprakande blommor med många olika uttryck, allt för att efterlikna en blomstrande trädgård. 

Vad planerar ni för tema för blomsterfloren nästa år?

– Vi kommer ha temat ”Här spirar livet”. Vi ser framför oss ängslika blommor, spiror, gräs och självklart växter som bidrar till biologisk mångfald.

Läs mer om kommunens olika projekt för att främja den biologiska mångfalden

Senast uppdaterad: 21 oktober 2024