Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Upplevd trygghet ökar något

Nu kommer resultaten av den undersökning av upplevd trygghet i Haninge som utfördes mars-augusti i år. Sammanlagt kom det in 2909 svar, vilket var en svarsfrekvens på 42 procent. Något ökad trygghetskänsla och en liten minskning av oron för brott kan utläsas. I Haninge kommun är trygghetsfrågan fortsatt prioriterad.

Foto: Mostphotos

Fortsatt fokus på ökad trygghet i Haninge

Arbetet med att öka tryggheten är ett prioriterat område i kommunens alla verksamheter och kommunala bolag. Kommunens verksamheter, Polisen och Haninge bostäder tar månadsvis fram gemensamma lägesbilder och lägger fokus i de områden där det behövs. Tillsammans med undersökningar som denna ger den sammanlagda bilden underlag till prioriteringar av resurser och insatser både på kort och lång sikt. Varje vecka genomförs även ett operativt lägesbildsmöte där polis, ordningsvakter, fältassistenter, väktare och kollektivtrafikaktörer träffas för att prioritera närvaro och insatser.

Oro för inbrott, stöld och överfall har minskat

Oro för inbrott, stöld och överfall har minskat under 2024 jämfört med året innan. Andelen som utsatts för våld, hot, stöld och skadegörelse är oförändrat eller har minskat. Däremot finns en marginell ökning av de som utsatts för bedrägeri. När det gäller oro och utsatthet så skiljer sig inte Haninge från övriga regionen.
Andelen Haningebor som upplever problem i området där de bor har minskat under det senaste året gällande de flesta upplevda problem. Det är skadegörelse, bostäder som tillhåll för narkotikamissbrukare och öppen narkotikahandel som minskat mest.

Var fjärde Haningebo avstår från kollektivtrafik ibland

Drygt hälften (62 procent) av de svarande tycker att Polisen bryr sig om de problem som finns. 44 procent anser att kommunen bryr sig om de problem som finns. Andelen otrygga har minskat jämfört med år 2020, men det är ingen skillnad de senaste åren. I Haninge är andelen otrygga högre än i polisregionen som helhet. Mer än var fjärde Haningebo har avstått från kollektivtrafik på grund av otrygghet, det är en högre andel än i polisregionen som helhet

- Trygghetsmätningen är ett av flera sätt för oss att få veta hur medborgarna upplever eventuella problem där de bor. Den bidrar till en samlad bild av upplevd trygghet i bostadsområdet vilket vi tar med när vi planerar närvaro och andra samverkansinsatser med kommunen och andra aktörer, säger Ann-Sofie Mjörning, kommunpolis lokalpolisområde Haninge/Nynäshamn.

- Trygghetsmätningen är ett verktyg vi använder för att samhällsoffensivt verka för ökad trygghet i det offentliga rummet i Haninge. De förebyggande brottsförebyggande insatserna planeras och genomförs i bred samverkan. Så kan vi nå hållbara lösningar och bygga ett samhälle där alla känner sig trygga och trivs, säger Jeanette Tano, trygghetssamordnare i Haninge kommun.

Vill du läsa undersökningen i sin helhet? Läs på Polisens webbplats

Fakta om trygghetsundersökningen i Haninge 2024

Trygghetsundersökningen genomfördes mellan mars och augusti 2024. Enkäten skickades ut till 6 920 slumpvis utvalda personer i åldrarna 16-85 år boende i Haninge. 2 909 svarade, det är ungefär 42 procent av de tillfrågade. Trygghetsundersökningen går att besvara i pappersform eller digitalt. Förutom på svenska var det möjligt att besvara webbenkäten på engelska, arabiska, farsi, somali och dari.  

Undersökningen görs av Polisen i Region Stockholm i samarbete med länets kommuner. Syftet är att få ökad kunskap om hur invånare upplever tryggheten där de bor.

Tidigare trygghetsundersökningar genomfördes 2020, 2021 och 2023.

Senast uppdaterad: 12 november 2024