Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge kommun i förstärkt samverkan för att stoppa våldsutvecklingen

Haninge ingår tillsammans med övriga kommuner i Stockholms län och berörda myndigheter i en förstärkt samverkan kallad ROC (Regionalt Operativt Center). Målet med ROC är att vända våldsutvecklingen för att nå ett förbättrat läge i samhället. Inledningsvis finns ett särskilt fokus på unga gärningspersoner och brottsutsatta.

Barn tar emot något av okänd person Foto: Mostphotos.com

Sommaren innebär minskad social kontroll och sociala sammanhang för barn och unga. Det ökar risken för att de rekryteras till att begå grova brott åt kriminella nätverk. Rekrytering av barn visar inga tecken på att avta och unga får i uppdrag att i vissa fall utföra brutala mord som kan få ödesdigra konsekvenser för barnen och deras familjer.

Nationellt problem

Det här är inte ett problem som är begränsat till Stockholmsområdet, utan barn från norr till söder kan utnyttjas. Polisen ser löpande hur barn åker långa taxi- eller tågresor hemifrån för att begå ett grovt brott i en helt annan stad än där de bor.

- De uppdrag som barnen tidigare fick som kunde handla om att vakta en port och hålla utkik efter polisen har utvecklats till brutala morduppdrag som kan få ödesdigra konsekvenser, säger Patrick Widell, regional brottsförebyggande samordnare, polisregion Stockholm.

En väg in

Ett stort fokus i arbetet inom ramen för ROC har ägnats åt förbättrad hantering mellan socialtjänst och polis alla tider på dygnet. Genom ett samverkansavtal mellan samtliga kommuner och Stockholms stads socialjour fungerar nu Stockholms stads socialjour som ”en väg in” för polisen i ärenden som är tidskritiska och allvarliga. 

- Vi har sedan tidigare haft ett nära samarbete  med polisen i arbetet med att motverka och förebygga ungdomskriminalitet. Med ROC kan detta samarbete ytterligare förstärkas och effektiviseras, något som vi ser positivt på, berättar Maria Porshage, verksamhetschef individ- och familjeomsorg i Haninge kommun.

ROC30

Under våren 2024 etablerades även ROC30. Ett forum där chefer från barn- och ungdomsvården deltar för att länsövergripande skapa en gemensam bild tillsammans med polis och övriga aktörer. Det samlade engagemanget i länet visar tydligt att vi blir starkare tillsammans.


Är du förälder och märker av att ditt barn:

  • Ljuger eller verkar dölja saker?
  • Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna?
  • Har nya kläder eller ny telefon?
  • Slutar be om pengar eller verkar ha mer egna pengar?
  • Skickar eller tar emot misstänkt mycket pengar (via swish eller konto)?
  • Börjar ha två mobiler?
  • Uttrycker sig annorlunda, nya åsikter eller värderingar?

Ring polisen på nummer 114 14! Polisen lägger stor kraft på att identifiera unga som rekryterats eller befinner sig i riskzonen för att rekryteras och har lyckats avstyra över 60 grova våldsbrott bara i år som har varit på väg att ske, i många fall med unga utförare.


Är du ung och har fått i uppdrag att:

  • Hålla utkik och varna de kriminella om polisen kommer?
  • Ta emot och hantera de kriminellas pengar?
  • Skicka vidare olagliga pengar, till exempel via Swish?
  • Förflytta vapen och narkotika?
  • Gömma vapen och narkotika?
  • Bära de kriminellas vapen åt dem?
  • Sälja narkotika?

Ring polisen på nummer 114 14 eller prata med en vuxen som du litar på! Du kan inte lita på att den som gett dig uppdraget är ärlig om vad det egentligen handlar om.

Det här är ROC

Efter en eskalerad våldsutveckling under hösten 2023 etablerades Regionalt Operativt Center av Samverkan Stockholmsregionen (SSR). Syftet är att förstärka samverkan mellan olika samhällsaktörer och arbeta gemensamt för att bromsa våldsutvecklingen i Stockholms län. ROC ingår i den regionala samverkansstrukturen ”SSR Trygg i Stockholms län” där länets berörda samhällsaktörer bedriver aktivt arbete för att motverka otrygghet och brott. Inom strukturen bedrivs även arbete gällande öppna drogscener, regional lägesbild, regional Bob-samordning och välfärdsbrott.

Senast uppdaterad: 19 juni 2024