Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Så hanterar vi misstänkta kränkningar på förskolor

Det förekommer misstanke om kränkningar mot barn på en förskola i Haninge kommun, vilket även har uppmärksammats i ett granskande reportage på SVT Nyheter Stockholm. Vid den första misstänkta kränkningen agerade utbildningsförvaltningen omedelbart och stängde av den berörda förskolepedagogen samt inledde en egen utredning. Därefter har ett antal misstänkta kränkningar polisanmälts och utretts av polisen.

Vid misstanke om kränkning mot ett barn i förskolan informeras alltid barnets vårdnadshavare skyndsamt och en utredning påbörjas. Kränkningar polisanmäls om det finns misstanke om brott. Utbildningsförvaltningen har ett tätt samarbete med polisen under hela utredningen. I det arbetet följer vi alltid polisens rekommendationer och instruktioner, för att inte störa utredningen – som kan handla om till exempel insamling av bevis och vittnesförhör.

– Vi har nolltolerans mot kränkningar och övergrepp mot barn på Haninge kommuns skolor och förskolor. Vid minsta misstanke om brott informerar vi omedelbart barnets vårdnadshavare och gör polisanmälan. Vi följer sedan polisens instruktioner, för att inte störa deras utredning, säger Åsa Harge, verksamhetschef förskola på Haninge kommun.

Föräldrar till barn på den aktuella förskolan, som förekommer i SVT:s reportage, har uttryckt en frustration över att utbildningsförvaltningen inte informerat samtliga vårdnadshavare om misstänkta kränkningar. Förvaltningen bjöd in vårdnadshavare på den aktuella avdelningen till ett möte, där även polisen medverkade, för att informera om hur arbetet med utredningen går till och svara på frågor från oroliga föräldrar.

– Jag har full förståelse för att det här är och har varit en svår och orolig tid för många föräldrar. Samtidigt behöver vi från utbildningsförvaltningens sida förhålla oss till polisens rekommendationer för att de ska kunna utföra sitt utredningsarbete på ett korrekt sätt, säger Åsa Harge.

För att säkerställa att regler och rutiner är tillräckliga och att implementeringen av dem fungerar i kommunens förskolor och skolor föreslås nu att en genomlysning görs av regelverk och det pågående arbetet, vilket omfattar utbildningsförvaltningen men även HR-funktion och juridiska stödfunktioner inom kommunstyrelseförvaltningen. Om brister identifieras ska genomlysningen föreslå åtgärder, för att säkerställa att medarbetare och chefer agerar korrekt, enligt gällande regelverk vid misstanke om kränkningar. 

Senast uppdaterad: 13 december 2024