Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Feriearbete gav nya vänner, finare område och starkare CV

Sociala kontakter, en trivsammare närmiljö och ett påfyllt CV är några av de många positiva aspekter ungdomarna som feriearbetat i Jordbro lyfter när de berättar om sommarens arbete.

Sommaren mellan 9:an och gymnasiet har Haninges feriearbetare fått hårdträning i sociala kontakter samtidigt som de lärt sig måla, snickra, rensa, plantera och tvätta garageportar. Bara i Jordbro arbetade 83 ungdomar uppdelade i tre omgångar.

Yossef Khalaf står och målar grundfärg på skyltarna som leder till en cykelverkstad. Hans gruppkompisar målar på andra sidan. Inget spill, förmanar gruppledaren, då får vi städa sedan.

-          Vi får mycket positiva kommentarer av de som bor på gårdarna. Det är ett bra och tryggt jobb, säger Yossef Khalaf, som också tar upp den sociala biten som positiv, hur många nya människor man lär känna.

Ledarutbildning lockar till gruppledarrollen

Verksamhetsansvarig på Tillsammans för Haninge i Jordbro är Katarina Söderlind, som på vinterhalvåret utbildar sig till lärare. Asuman Sagmen, som tidigare varit såväl feriearbetare som gruppledare, är i dag platsansvarig i Jordbro. Till vardags studerar hon fastighetsförmedling på KTH.

-         En värdefull aspekt av projektet är möjligheten att jobba sig vidare inom verksamheten. Det år de fyller 18 kan ungdomarna söka till gruppledare.  I år har vi 28 gruppledare, de är hjärtat i verksamheten. Det finns så mycket eftertänksamhet, omtänksamhet och kompetens i gruppledargänget, säger Katarina Söderlind.

Arbetslivserfarenhet i färskt CV stärker självförtroendet

Nere i lokalen på Moränvägen börjar ett helt gäng bygga en virkeshylla. Baba Njie ska börja på Fryshusets gymnasium i Hammarby sjöstad i höst och Rayan Zayat på Fredrika Bremer i Handen. De tycker båda de lärt sig en hel del nya saker de här veckorna och träffat många nya människor. Båda rekommenderar andra kompisar att göra samma sak och skulle absolut kunna tänka sig bli gruppledare framöver

Ibrahim Biswas tar en paus i arbetet nere i parken med att göra om blomsterlådor, höga ben sågas av och lådorna målas om. Ibrahim säger att han är jätteglad att ha kommit med i projektet och nämner att alla som bor och leker på gårdarna är så trevliga och hälsar glatt.

-          När vi jobbade på Höglundaskolan kom en massa barn och ville lära sig måla och hjälpa till. Det bästa har varit att lära känna en massa nya människor och öva sig på att vara social.

I höst väntar gymnasiet och en massa nya bekantskaper. Erfarenheterna här blir perfekt på hans CV i höst. Ibrahim ska studera inne i stan vid Odenplan och kanske ska han söka extrajobb i en butik.

Arbete varvas med studiebesök

Vid några garageportar på Södra Jordbrovägen står ännu en grupp i lila tröjor. Det är snart dags för paus, två väldigt långa garagelängor har tvättats av ungdomarna. En sista vattenhink – sen ska de vidare till Trainstation.

Arbetet varvas med studiebesök på några av kommunens verksamheter som Trainstation och på företaget Coca-cola. Södertörns brandförsvar kom på besök så de fick öva brandsläckning och Polisen och Fältassistenterna var där och berättat om sina jobb.

-          Det finns flera riktigt stora vinster för ungdomar som får chansen att jobba med Tillsammans för Haninge. Den allra största är den sociala aspekten. Gemenskapen och att ha träffat nya vänner tycker många är det bästa med jobbet. Själva arbetet upplevs också av de flesta som meningsfullt eftersom de får bidra till att göra det egna närområdet tryggare och trivsammare, säger Katarina Söderlind.

Senast uppdaterad: 28 augusti 2024