Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tema urfolket samerna

Konsert med samiska artisten Sara Ajnnak på kvällen och två starka filmer på eftermiddagen , Filmen "Stöld" visas för skolungdom och "Sameblod" för seniorer - tisdag 15 oktober kan man verkligen fördjupa sig i det samiska i Haninge! Kl 17 i Haninge kulturhus invigningstalar Nicole Forslund, vice ordförande i samråd för nationella minoriteter i Haninge.

Sara Ajnnak Sara Ajnnak Foto: Pressbild

Kl 13.00
Visning av filmen Stöld och efterföljande samtal för skolklasser i Haninge
Filmen bygger på Augustprisade Ann-Helén Laestadius bok med samma namn. Handlingen kretsar kring Elsa som blir vittne till hur en man som hon känner igen dödar hennes ren och sedan hotar henne till tystnad. I berättelsen följer vi med i Elsas värld, präglad av förtryck mot samer, renar som dödas och polisen som inte utreder brotten, klimatförändringar som hotar renskötseln och hennes kamp i en annars mansdominerad miljö. Boken är baserad på mer än 100 polisanmälningar om hot, sabotage och dödade eller torterade renar som samer har utsatts för. Regissör är Elle Márjá Eira som är norsk same och även en spännande musikartist. Manus har Peter Birro skrivit.

I samtalet efter filmen deltar skådespelaren Pávva Pittja, Lars-Christer Lundmark, (SD), ledamot i Samråd för nationella minoriteter i Haninge, kultursamordnare Susanna Forsberg samt minoritetssamordnare Marie-Louise Ackalin.
Haninge kulturhus, teatern
Arrangör: Haninge kultur och finskt förvaltningsområde i Haninge.


Kl 13.00
Visning av filmen Sameblod
Filmen handlar om sydsamiska flickan Elle Márjá som ställs inför en konflikt när hon, efter att ha utsatts för fördomar och en rasbiologisk undersökning, beslutar sig för att rymma från nomadskolan och förneka sin samiska kultur.
Brandbergens seniorcentrum, Brandbergen C
Arrangör: Social- och äldreförvaltningen

Kl 15.00-18.00
Konstverkstan har samiskt tema
Kom och skapa samiska flaggor och symboler i konstverkstan under ledning av våra konstpedagoger. Gratis.
Haninge kulturhus, konstverkstan
Arrangör: Haninge kultur och finskt förvaltningsområde i Haninge.

Kl 17.00
Festlig invigning av veckan i Haninge kulturhus
Invigningstal av Nicole Forslund, (L), vice ordförande i Samråd för nationella minoriteter i Haninge.

17.10-17.50
Konsert med samiska artisten Sara Ajnnak
Sara Ajnnak, från Gargnäs i Västerbotten, är med sin musik, jojk och sitt liv inom rennäringen i Svaipa sameby en fin representant för det samiska språket och samiska kulturen. Sara sjunger sina texter på Umesamiska och har givit ut flera album som fått väldigt fina omdömen. Hennes senaste EP heter Wasteland & Wilderness och släpptes tidigare i år. Idag är hon en hyllad musikartist med flera stora konserter bakom sig. Ta tillfället att höra Sara med band i en unik konsert i Haninge kulturhus där hon framträder tillsammans med musikerna Andreas Ekstedt och Norbert Lukacs. Vi bjuder på tilltugg och dryck. Fri entré.

Haninge kulturhus
Arrangör: Haninge kultur och finskt förvaltningsområde i Haninge.

 

Senast uppdaterad: 25 september 2024