Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tema torndedalska och judiska minoriteterna

Onsdag den 16 oktober uppmärksammar vi de tornedalska och de judiska minoriteterna på en och samma dag. Författaren Katarina Kieri berättar om språk- och kulturförtryck på Västerhaninge bibliotek och Vega skola har en heldag med aktiviteter om judisk kultur och traditioner.

Haninges tornedalska minoritet

Författarbesök med Katarina Kieri 18.30 på Västerhaninge bibliotek

Katarina Kieri, författare till ett tjugotal böcker, har rötter i det finsktalande Tornedalen. I böckerna ”Vårt värde” och ”Morbror Knuts sorgsna leende” skriver hon om det språk- och kulturförtryck som hennes föräldrar utsattes för. Något som också påverkade henne och hennes generation. De förlorade möjligheten till tvåspråkighet och kunde inte prata med den äldre generationen. Om detta kommer Katarina Kieri att berätta vid besöket i Västerhaninge. Meänkieli, tidigare kallad tornedalsfinska, är sedan år 2000 ett av Sveriges fem minoritetsspråk och det språk som Katarina Kieris föräldrar talade.

Biljetter till författarbesöket kan bokas från den 2 oktober via biblioteket i Västerhaninge, tel 08-606 73 50. Pris 50 kr för medlemmar i Bibliotekets Vänner i Västerhaninge, 75 kr för övriga. 
Biblioteket i Västerhaninge

Arrangör: Bibliotekets Vänner i Västerhaninge i samverkan med biblioteket i Västerhaninge, Haninge kultur samt finskt förvaltningsområde.

Haninges judiska minoritet

Arrangemang för skolungdom om judendomen
I Vega skola och aktivitetshus kommer man under dagen att uppmärksamma jiddisch, den judiska kulturen och traditioner på olika sätt.

Vega skola och aktivitetshus
Arrangör: Vega aktivitetshus och bibliotek

 

Senast uppdaterad: 26 september 2024