Vildmark

Tyresta nationalpark. Foto: Eva Simonson Fotograf: Eva Simonson

Förutom Tyresta nationalpark finns en mängd andra både vackra och intressanta naturområden i Haninge. Här är ett axplock.

  • I en skogsbrant vid Kolartorp, omkring 1,5 kilometer norr om Haninge C ligger 16 sevärda jättegrytor från istiden. Det är strömvirvlar från isälvsforsar som med hjälp av stenar svarvat ut dessa grytor i berget.
  • Nära Åby prästgård i Västerhaninge ligger naturreservatet Gullringskärret. Det är känt för sina sällsynta mossor och brukar kallas "Haninges egen regnskog".
  • Södertörns högsta punkt är Tornberget, med sina 111 meter över havet. Gamla strandvallar efter stigen upp mot berget visar strandlinjer efter senaste istiden.
  • Från Tornberget kan man vandra till Paradiset som ligger i Huddinge kommun. Där hittar du spännande vildmark med stora områden opåverkad natur. Här finns vandringsleder och raststuga.
  • Slätmossens naturpark ligger mellan Handen och Jordbro och är formad av människan under åtminstone hundra år. Syftet med naturparken är att uppnå en mekanisk och biologisk rening av dagvattnet och samtidigt ge rekreationsmöjligheter.

I boken "Vägvisare till naturen i Haninge" som Haninge kommun ger ut, kan du läsa mer om den vackra och väldigt intressanta naturen i Haninge. Den finns i kommunhuset, receptionen, på biblioteken och digitalt.

Här hittar du Vägvisare till naturen i Haninge

Här hittar du mer information om naturguidningar (2015)

Kontakt för den här sidan: kulturfritid@haninge.se

Senast uppdaterad: 3 oktober 2017