Utsiktstornet på Tornberget
På Stockholms läns högsta punkt 111 meter över havet reser sig det 10 meter höga utsiktstornet som färdigställdes under våren 2018.
Hitta hit
Du hittar enklast hit genom att ta Södertäljevägen/väg 257 nordväst ut från Tungelsta och svänger av till Ådravägen där det är skyltat med Naturreservat. Ca 300 meter in på Ådravägen finns vissa parkeringsmöjligheter. Det är inte möjligt att ta sig upp till tornet med barnvagn.
Tornbergets historia – från strandkant till utkiksplats
På Tornberget möter skogen himlen. På väg till berget passerar du mossar, myrmarker och gammal hällmarkstallskog.
Idag kan vi inte se många spår av människors liv och verk kring Tornberget. Men de allra första Haningeborna kom just hit för ungefär tio tusen år sedan. Allt sedan den senaste istiden stiger landet ur havet. Först kom Tornberget, som en låg klippa, och sedan sakta en skärgård upp ur vattnet. Med skärgården kom ett rikt djurliv. Säl, havsfågel och fisk lockade människor hit från närmsta fastland, som då låg i Närketrakten tolv mil bort. Här fanns skyddade platser vid sund och fjärdar, basläger för turer ut i havsbandet. Än idag kan man hitta små bitar av bearbetad kvarts på sådana platser, rester av jägarnas redskapstillverkning.
Tiden gick, landet fortsatte höja sig ur havet, och så småningom blev marken kring Tornberget en storskog. Människorna, som börjat odla marken, bodde nere i jordbruksbygden. Berget blev den högsta punkten för att spana ut över land och hav. Under andra världskriget byggdes här ett luftbevakningstorn. Det fanns flera sådana på Södertörn och frivilliga kvinnor, så kallade ”tornsvalor”, skötte bevakningen. De hade en vanlig telefon som var kopplad till den lokala telefonstationen för att kunna slå larm om fientligt flyg siktades. Tornet revs 1981.
Senast uppdaterad: 19 november 2021