Dalarö skeppsvraksområde
Dalarö med omnejd är ett av Sveriges mest fornlämningstäta när det gäller fartygslämningar äldre än 100 år. Från åtminstone 1500-talet och framåt har Dalarö varit centrum för internationell och regional sjöfart. Platsen var också en viktig position för Sveriges sjöförsvar.
Längs Dalarö och de farleder som sammanstrålar vid Dalarö har en mängd fartyg gått sitt öde till möte genom tiderna. Vraken är av skiftande karaktär och från olika tider, flera av dem utgör var och en för sig mycket höga kulturvärden. Tillsammans är de en mycket betydelsefull del av vår svenska sjöfartshistoria.
I Dalaröområdet finns ett 30-tal registrerade fartygslämningar från 1600- till 1900-talet. Tre vrak, representativa för sin tid, har tillgängliggjort under konceptet Dalarö skeppsvraksområden.
Att dyka inom Dalarö skeppsvraksområde
All dykning inom Dalarö skeppsvraksområde ska ske från en båt. Inför varje dyktillfälle görs en ansökan om tillstånd att få förtöja vid bojen av en dykarrangör, detta sker via Dalarö Dykpark.
På plats genomför behörig dykguide en kulturhistorisk genomgång innan dyk, samt informerar om de specifika förutsättningarna som gäller för dyk på fartygslämningen. Till exempel är dykning över skrovet inte tillåten, då det finns stor risk att fastna med linor och annan utrustning i utstickande fartygsdelar. Skrovet är mycket känsligt och ett minsta säkerhetsavstånd till fartyget och kringliggande botten är en meter, så att inte ett oförsiktigt fenslag riskerar att skada vraket.
Kontroll och besiktning
Fartygslämningarna kommer regelbundet genomgå besiktningar för att hålla koll på om något hänt med vraken. Skulle något gå fel kommer tillgängligheten till skeppsvraksområdet att begränsas.
Senast uppdaterad: 16 augusti 2024