Tallrikssvinn
Vad gör vi i skolrestaurangerna för att minska tallrikssvinn?
- Kommunicerar mycket med eleverna och hjälper dem att förstå varför det är negativt att slänga mat.
- Försöker skapa en så lugn och bekväm miljö som möjligt i matsalarna så att elever inte känner sig stressade under lunchen.
- Har framme en tallrik med ”exempelportion” så att eleverna ser på ett ungefär hur mycket mat som är rimligt att ta.
- Elever som tar mat för andra gången får gå före i kön, då känner de inte att de måste lägga på massor första gången.
- Använder lekar eller liknande för att få eleverna motiverade att kasta mindre, rätt beteende belönar vi ibland till exempel med smarrig efterrätt.
- Mäter kontinuerligt tallrikssvinnet och delar resultaten med eleverna, alternativt ställa kasthinken på en våg så de kan se själva.
- Använder oss av exempel som eleverna kan relatera till när vi presenterar hur mycket mat som kastas. Vi kan till exempel räkna ut hur många biobiljetter de kunnat köpa för värdet av det som kastas eller hur många människor som skulle kunnat bli mätta på den maten.
- En liten hink eller bunke att kasta matresterna i gör att eleverna kastar mindre.
- Använder oss utav Haninge Kommuns matsvinnsprofil - KIM, Kasta inte maten.
Senast uppdaterad: 9 augusti 2024