Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Matsvinn - nej inte hos oss!

Det slängs över en miljon ton livsmedelsavfall varje år i Sverige. Det här avfallet delas vanligtvis upp i två delar. En del är oätligt, exempelvis ben, skal och kaffesump. Den andra delen är det som hade kunnat ätas upp, det kallas matsvinn.

Matsvinn Foto: Carolina Ståhlberg

I restauranger och storhushåll finns det både tallrikssvinn, kökssvinn och serveringssvinn. Tallrikssvinn är mat som lagts upp på tallriken men som inte äts upp och därför kastas. Kökssvinn är det matsvinn som uppstår i köket, vid lagring, beredning och tillagning. Serveringssvinn är mat som ställs fram i serveringen men som slängs innan den nått matgästens tallrik. 

Matsvinn påverkar miljön och ekonomin

Matsvinn är inte bara dåligt för vår ekonomi utan det påverkar också vår miljö väldigt negativt. Enligt Livsmedelsverket står produktion av mat för cirka 15 procent av alla växthusgasutsläpp. Matproduktion sprider gifter, kräver mycket vatten, orsakar övergödning och försurning av mark och sjöar. Så att kasta mat som producerats är absolut inte hållbart, då har användningen av alla resurser och påverkan på miljön skett helt i onödan.

Livsmedelsavfall från Haninges måltidsverksamheter blir biogas

Trots att livsmedelsavfallet från Haninges måltidsverksamheter samlas in och rötas vid Södertörns anläggning för biogasproduktion och inte bara kastas, är det betydligt bättre för miljön att minska matsvinn och matproduktion än att använda matrester till biogas. Ur klimatsynpunkt är det cirka 10 gånger mer effektivt att förebygga matsvinn än att använda matsvinn för biogasproduktion.

Mindre matsvinn ger möjlighet att köpa in fler ekologiska livsmedel

I skolrestaurangerna är vi måna om miljön och vi jobbar aktivt för att minska matsvinnet både i köken och i matsalarna. Genom att ta bättre vara på maten och slänga mindre kan den räcka till fler människor utan att miljöpåverkan ökar. Pengarna som frigörs genom att minska matsvinnet kan användas till att höja kvaliteten på måltiderna och att till exempel köpa in livsmedel av högre kvalitet. 

Vi inspireras av Handboken för minskat matsvinn 

I vårt dagliga arbete för mindre matsvinn i Haninge är Handboken för minskat matsvinn (Livsmedelsverket) ett praktiskt verktyg som visar hur offentliga kök kan minska matsvinnet genom enkla åtgärder och förändrade rutiner. 

Läs här hur vi jobbar med kökssvinn

Läs här hur vi jobbar med tallrikssvinn

Senast uppdaterad: 9 augusti 2024