Gymnasieskolan och föreningar i samarbete
Under 2022 har en mängd samarbeten startats mellan lokala föreningar i Haninge och gymnasieskolan. Syftet med flertalet av dem är att få ungdomar att röra sig mer. Andra samarbeten syftar till att sprida kunskap om till exempel hållbarhet och miljö, psykiska diagnoser eller våld i relationer.
Samarbetena mellan lokala föreningar och utbildningsförvaltningen/gymnasiet är resultatet av ett beslut i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i november 2021 och samarbetena löper under 2022 med några avslutande aktiviteter i början av 2023. Samarbetsprojekten är finansierade av Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Haninge. Målgruppen är Haningeungdomar i gymnasieåldern.
Tre fokusområden är valda för de olika samarbetsprojekten:
- Fysisk och psykisk hälsa
- Trygghet och värdegrund
- Hållbarhet och miljö
Kontaktperson på utbildningsförvaltningen gällande samarbetsprojekten är Sten Hedlund: sten.hedlund@haninge.se
Lista över samarbeten:
Fysisk och psykisk hälsa och Trygghet och värdegrund
- IFK Haninge och Fredrika Bremergymnasiet samt Riksäpplet. Syfte: erbjuda spontanfotboll med ledare och att samtidigt beröra värdegrundsfrågor. Tider för spontanfotboll: måndagar från och med 26/9 kl 15.30-17.00 spelar tjejer och killar tillsammans i Söderbymalmshallen och tisdagar från och med 27/9 kl 15.30-17.00 spelar bara tjejer i TT-hallen på Torvalla.
- Attention Haninge/Tyresö och Fredrika Bremergymnasiet samt Riksäpplets gymnasium. Syfte: sprida kunskap om olika diagnoser som ADHD och AST och informera om vilka stöd som finns att få. Samarbetet består i tre föreläsningar med möjlighet till frågor/diskussion. En föreläsning är riktad till ungdomar, en till närstående samt slutligen en halvdags-föreläsning och erfarenhetsutbyte för lärare och personal på Fredrika Bremergymnasiet och Riksäpplet.
- Södertörns simsällskap och Riksäpplet. Syfte: säkra simkunnigheten bland ungdomar. Riksäpplet har många nyanlända elever som inte haft möjlighet att lära sig simma.
- Haninge kvinnojour och Fredrika Bremergymnasiet. Syfte: diskutera och reflektera över könsroller, våld i relationer och dess mekanismer samt vilket stöd som finns att få. Eleverna kommer även att få ta del av föreläsningar med etablerade profiler inom området.
- Brottsofferjouren Haninge-Nynäshamn och Fredrika Bremergymnasiet. Syfte: diskutera och reflektera över de konsekvenser som följer av brott och våld. Eleverna får möjlighet att träffa personer som arbetar med området (till.exempel polis, behandlare) men också personer som drabbats av brott.
- Jordbro United och Fredrika Bremergymnasiet samt Riksäpplet. Syfte: att utan prestationskrav få uppleva glädjen och lekfullheten i att uttrycka sig med sin kropp i dansform. Samarbetets ena del sker under ”dansdagar” inom ramen för idrotten på skolorna. Riksäpplet och Jordbro United kommer även ha ett samarbete kring terapiformen ”Dansa utan krav”.
Fysisk och psykisk hälsa
- IK Jordbänningarna och Fredrika Bremergymnasiet. Syfte: ge gymnasieungdomar möjlighet att pröva längdskidåkning.
- Länna CK och Fredrika Bremergymnasiet. Syfte: prova på mountainbike.
- MHM Klättring och Fredrika Bremergymnasiet. Syfte: prova på klättring.
- Skol IF och Fredrika Bremergymnasiet. Syfte: prova på kajakpaddling och friluftsliv.
- Fredagsfys Sverige och Fredrika Bremergymnasiet. Syfte: informera ungdomar om det viktiga sambandet mellan vad vi äter och hur mycket vi rör på oss.
- Haninge Cheer Elite (HCE) och Fredrika Bremergymnasiet. Syfte: lyfta fram cheerleading som en meningsfull fritidsaktivitet för alla åldrar och förutsättningar.
Fysisk och psykisk hälsa och Hållbarhet och miljö
- Initiativ Utö och Fredrika Bremergymnasiet. Syfte: Initiativ Utö arbetar med att återskapa våtmarker som på naturlig väg renar vatten och mark samt bidrar till biologisk mångfald och en balanserad näringskedja i närmiljön på Utö. Men arbetet är också en modell för att rena hela Östersjön, länk till hemsida https://initiativuto.se/. Eleverna får lära sig om hållbarhet och miljö, men även delta i arbetet med våtmarkerna.
Senast uppdaterad: 30 september 2022