Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Miljöverkstan tipsar: Allemansrätt, eldning och utomhusmatlagning

Allemansrätten gör att naturen alltid är öppet för besök. Som privatperson har du rätt att ta del av ett rikt friluftsliv och utforska naturen på ett unikt sätt som många andra inte får göra runtom i världen.

Undomar som går längst en skogsstig Foto: Peter Malmrup

Säker eldning och ansvar runt lägerelden

Vid utomhusmatlagning runt elden är det särskilt viktigt att ha koll på vad som gäller och ha med dig båda kunskaper och förberedelser i fall det skulle behövas. Allemansrätten innebär inte bara rättigheter, utan även skyldigheter. Allemansrätten ger ingen rätt att göra upp eld hur som helst och var som helst, men du får elda om du har tagit hänsyn till lokala föreskrifter och inte riskerar att skada mark, klippor eller vegetation. Elden får inte heller sprida sig utanför en iordningställd plats.

På naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller

Att tänka på:

  • Elda inte om det råder eldningsförbud. Det är länsstyrelsen eller kommunens räddningstjänst som fattar beslut kring eldningsförbud och i Haninge är det då Länsstyrelsen i Stockholms län och Södertörns brandförsvar som publicerar information kring det på sina respektive hemsidor.
  • Om du ska elda i en nationalpark t.ex. Tyresta nationalpark eller i ett naturreservat så måste du ta reda på lokala föreskrifter gällande eldning. Det kan vara helt förbjudet, eller endast tillåtit på vissa iordningställda grillplatser, som är fallet i Rudans naturreservat.
  • Om du eldar på öppen mark så är grus och sand ett bra underlag då risken för att elden sprider sig är mindre än t.ex. på gräs eller skogsmark. Undvik att elda på klippor och stenblock då dessa lätt kan spricka och lämna fula sår i naturen.
  • Ha med dig en extra påse som du kan fylla med sand eller grus i fall du skulle behöva det samt vatten att släcka elden med. 

Tips! Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har utvecklat en app där du får prognoser kring både skogs- och gräsbrandrisken i ditt närområde. Den heter BRANDRISK UTE och mer information finns via länken.


Utematlagning

Vi på Miljöverkstan älskar att vara ute i skog och mark och har även dagar med skolklasser som vi avslutar runt lägerelden. Vi delar med oss av några enkla recept som du kanske vill prova nästa gång du själv är på utflykt.

Pinnbröd

Pinnbröd är perfekt att ha med sig på en utflykt till din favoritskog eller ditt närmsta friluftsområde då du kan förbereda degen hemma och det verkligen är lätt som en plätt att göra. Det går fort att blanda ihop ingredienserna och degen kan förvaras i en påse tills du sitter vid lägerelden. Det ni behöver till en sats på ungefär 10 pinnbröd är:

·       2,5 dl vetemjöl

·       1 tsk bakpulver

·       0,5 tsk salt

·       1 dl vatten

Gör så här:

Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ihop allting till en smidig deg. Förvara i en påse och lägg ner i ryggsäcken.

Vid elden:

Virva degen runt en pinne som du hittar på marken, eller ta med ett grillspett hemifrån. Grilla sedan över öppen eld när du fått en fin glöd. Ett alternativ är att dela upp degen och platta till den till små tunna biffar som du sedan steker i en panna med rapsolja eller kokosfett. Glöm inte en burk hallon, lingon eller hjortronsylt att ha på. Vill du knyta ihop natursäcken och äta ditt pinnbröd med egen ramslökssoppa så bjuder vi på ett smakrikt recept härnäst!

Ramslökssoppa

Ramslök är en riktig vårprimör som i Haninge vanligtvis kan skördas under april, maj och juni. Växten är släkt med gräslök och trivs bäst i fuktiga lövskogar från Skåne upp till Uppland. Är man på besök i Blekinge är ramslök dock helt fridlyst och får inte plockas alls. En förväxlingsväxt som ska uppmärksammas är liljekonvalj som är giftig och har blad som påminner mycket om ramslök, men saknar en tydlig vitlöksdoft. Blommorna är inte heller lika och det kan vara ett smidigt sätt att skilja de två växterna åt senare under våren. För mer information om och bilder på ramslök, och andra ätliga växter tipsar vi om Skogsskafferiet

Ramslökssoppa för 4 personer:

·       35 blad från ramslök 

·       3 msk smör

·       7 dl vatten

·       1 grönsaksbuljong

·       3 dl crème fraiche

·       Salt och peppar

Vill du ha soppan riktigt slät behöver du en mixerstav. Då är det enklast att förbereda din ramslökssoppa hemma och sedan plocka fram den ur kylen inför utflykten.

Gör så här:

Hacka upp ramslökbladen på en skärbräda. Ta fram en kastrull och lägg i ramslöken tillsammans med smöret. Fräs upp snabbt i ungefär 30-40 sekunder. Smula sönder en grönsaksbuljong och lägg i kastrullen med vattnet. Vispa därefter tills buljongen har löst upp sig. Låt puttra i ett par minuter och lägg i crème fraichen. Avsluta om du vill med att mixa soppan till en slät konsistens. Smaka av med salt och peppar.


Luften är fri!

Luften är fri var namnet på Friluftslivets år 2021. Under samma namn har vi samlat fler tips på friluftsaktiviteter och information om Haninges naturområden. Tryck här >

 

Senast uppdaterad: 5 mars 2024