Korttidsvistelse utanför hemmet
Barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättning kan ansöka om korttidsvistelse och få möjlighet till avkoppling och miljöombyte. Det ger också anhöriga möjligheten till avlastning.
Korttidsvistelse är till för dig som:
- Har en funktionsnedsättning
- Behöver miljöombyte och stimulans
- Har en eller flera föräldrar som behöver avlastning
Du ansöker om korttidsvistelse hos en biståndshandläggare. Du eller ditt barn kan få korttidsvistelse i form av korttidshem, korttidsfamilj eller som lägervistelse.
Korttidshem
Korttidshem är en insats som Haninge kommun erbjuder. Det är ett "extrahem" dit barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning kan komma. Oftast är det en återkommande vistelse som sker några dagar per månad.
Vilket stöd du får under vistelsen bestämmer du tillsammans med personalen på korttidshemmet. Under vistelsen ska du kunna fortsätta med dina normala aktiviteter exempelvis skola eller dagliga verksamhet.
På korttidshemmet har du ett eget rum, samt gemensamt vardagsrum och kök. Personal finns på plats dygnet runt. Under vistelsen ansvarar områdesansvarig vårdcentral för hälso- och sjukvårdsinsatserna. Sjuksköterskan på vårdcentralen delar dosetter inför vistelsen samt utbildar personalen på korttidshemmet så att de kan överlämna läkemedel och utföra andra hälso- och sjukvårdsinsatser.
Under din vistelse på korttidshem planeras aktiviteter efter dina behov och önskemål. Det kan vara allt från promenader och utflykter i Haninge eller Stockholm, till pyssel, film, avkoppling eller gå på disco.
Korttidshem i Haninge:
Det finns tre enheter i Haninge kommun:
- Tyrestavägen 34 och 36, Vendelsö
Tyrestavägens 34 och 36 korttidshem ligger i villor bredvid varandra i Svartbäcken i en fantastisk miljö med egna trädgårdar. I närheten finns parker och lekplatser. Det är gångavstånd till Tyresta by. En av enheterna är mer tillgänglighetsanpassade för personer som har fysisk funktionsnedsättning. Där finns bland annat lift och duschsäng.
- Tuvvägen 13, Handen
Tuvvägens korttidshem ligger på markplan i ett flerfamiljshus i Handen med närhet till centrum och natur. Det är gångavstånd till lekplatser, Rudans friluftsbad och Slätmossens naturpark.
Korttidsfamilj
Korttidsfamilj är en familj som tar emot ett barn eller en ungdom med funktionsnedsättning i sitt hem. Oftast 1-2 helger per månad beroende på barnets behov. Korttidsfamiljen ger barnet möjlighet till rekreation och miljöombyte samtidigt som du som förälder eller annan vårdnadshavare får avlastning. Familjerna rekryteras och godkänns av social- och äldreförvaltningen.
Lägervistelse
En insats som barn och ungdomar med funktionsnedsättning kan ha behov av. Vistelsen kan vara i form av helg-, sportlovs eller sommarläger som innebär övernattning och att du deltar i olika aktiviteter. Det finns många olika läger och kolloverksamheter. Kontakta oss för att få reda på vilka läger eller kollovistelser som finns just nu.
Vad kostar korttidsvistelsen?
Du betalar bara för det som inte är personligt stöd – till exempel mat, aktiviteter och fickpengar vid utflykter. På korttidshemmet kan det också tillkomma en avgift upp till högkostnadsskyddet för hembesök när man är över 18 år.
Tips och råd
Här kan du läsa mer om tankar och känslor som kan vara svåra att prata om i familjer där det finns barn med funktionsnedsättning.
Kontakt
Frågor om ansökan och beslut
Funktionsstöd, förebyggande och myndighet
08-606 70 00 (kommunens växel)
Frågor om Haninge korttidshem
Senor Abdulkarim
Verksamhetschef
08-606 73 28
socialochaldreforvaltningen@haninge.se
Fax
08-606 80 69
Har du synpunkter på verksamheten?
Om du inte är nöjd med det stöd du får kan du lämna synpunkter eller klagomål.
Du kan också:
- Prata med enhetschef
- Prata med din handläggare
- Ringa social- och äldreförvaltningen på 08-606 70 00 (växel)
- Skriva till social- och äldreförvaltningen, Haninge kommun, 136 81 Haninge
- Maila social- och äldreförvaltningen: socialochaldreforvaltningen@haninge.se
Senast uppdaterad: 4 september 2024