Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

För dig som har kontaktfamilj

Det är frivilligt att ha en kontaktfamilj. Det kan exempelvis vara så att du behöver träffa andra vuxna förutom dina föräldrar eller att dina föräldrar behöver hjälp av andra vuxna att ta hand om dig.

Varför har man kontaktfamilj?

Det som är bra med kontaktfamilj kan vara:

  • att man får se hur det kan vara att bo i en annan familj. Vara med på deras intressen och leka med barnen.
  • man kan få prova att göra nya saker och få fler intressen.
  • man får mer tid att prata med andra vuxna.
  • man får vara för sig själv om man vill.
  • föräldrarna kan få tid att göra saker som de inte hinner annars.

Hur ofta träffas man?

Man träffar sin kontaktfamilj ungefär varannan helg och då sover man över. Ibland kan det även vara en kväll i veckan och ibland en vecka på sommaren. Man kommer ofta på fredag eftermiddag och åker hem igen på söndagen.

Får man bestämma vilken kontaktfamilj man vill ha?

Innan man bestämmer sig för sin kontaktfamilj träffas man och lär känna varandra utan att bestämma ifall man ska fortsätta att vara där. Om man trivs bra med varandra fortsätter man att träffas.

Hur kommer jag till kontaktfamiljen?

Ibland åker föräldrarna med till kontaktfamiljen och hämtar senare. Ibland hämtar kontaktfamiljen. Det är olika och beror på vad de vuxna kommer överens om. Större barn åker ofta själv till sin kontaktfamilj om den finns i närheten.

Vilka får bli kontaktfamiljer?

Det är vanliga människor som tycker om barn. Det kan vara en familj med två vuxna eller en ensam förälder som själv har barn. Ibland kan det vara en eller två vuxna som inte har egna barn. Ibland är det en släkting eller någon annan som du redan känner.
Det är vanligt att kontaktfamiljen bor i Haninge eller i närheten av Haninge. Kontaktfamiljer kan bo i lägenhet eller hus och de har ibland djur, hund, katt eller kanin. En del har också häst. Vilken kontaktfamilj det blir beror på vad du tycker om. Om du är allergisk får kontaktfamiljen inte ha djur inomhus.

Hur länge har man en kontaktfamilj?

Så länge det behövs. Det är vanligt med två år. Om du eller dina föräldrar inte vill ha kontaktfamilj längre så behöver man inte det.

Varje halvår träffar socialsekreteraren dina föräldrar och kontaktfamiljen för att höra om du ska fortsätta att åka till kontaktfamiljen. Det är vanligt att den som varit i kontaktfamilj fortsätter att träffas ibland även om man slutat komma dit regelbundet.

Vad brukar man göra?

Du blir som en extra medlem i kontaktfamiljen och deltar i deras vanliga liv. Du kan själv komma med önskningar. Ibland finns andra barn i familjen. Då är det vanligt att man gör saker tillsammans. Man kan gå och bada, gå på bio eller gå ut i skogen och göra utflykter.

Om det inte känns bra, vad gör jag då?

Om du vill förändra något eller är missnöjd med något när du är hos kontaktfamiljen vill vi att du talar om det för oss. Då ska du ringa till socialsekreteraren eller kontaktsekreteraren.


Om du får problem med något annat som du inte vill att andra ska få veta kan du alltid ringa till:

BRIS, Barnens Hjälptelefon:

Till Barnens Hjälptelefon och BRIS-mejlen kan du vända dig anonymt när du behöver stöd och vill prata eller mejla med en vuxen på BRIS. Du kan ringa eller mejla om vad som helst, om du känner dig ensam, har det besvärligt på något sätt, är orolig eller har frågor och funderingar om något. Alla vuxna på BRIS har tystnadsplikt och för inte vidare det du har berättat.

Barnens Hjälptelefon har telefonnummer: 0200-230 230
Du kan ringa: måndag - fredag 15-21, lördag - söndag 15-18

BRIS.se

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en telefonjour dit du kan ringa om du behöver prata med någon. Man kan prata om vad som helst när man ringer till en jourhavande kompis, men de vanligaste samtalen handlar om kärlek, sex, ensamhet och relationer.

Jourhavande kompis har telefonnummer: 020-222 444
Du kan ringa: måndag – fredag 18-22, lördag – söndag 14-18

Samtalet kostar bara en markering.

Jourhavande kompis på Röda Korsets ungdomsförbunds webbplats

Kontakt

Postadress
Haninge kommun
Social- och äldreförvaltningen
Rekryterings- och familjehemsenheten
136 81 Haninge

Besöksadress
Rudsjöterrassen 2

Telefon
08-606 70 00 (växeln)

E-post
socialochaldreforvaltningen@haninge.se

Senast uppdaterad: 30 juni 2022