Vilka kan du träffa på Barnahus?
På Barnahus får du träffa vuxna som jobbar med barn som utsatts för brott, far illa eller mår dåligt. Alla som jobbar på Barnahus vill att det ska bli så bra som möjligt för dig. Om vi misstänker att du har varit med om ett brott får du en jurist som hjälper dig med olika saker. Juristen kallas för målsägandebiträde eller särskild företrädare och är med som stöd vid till exempel förhör, svarar på dina frågor, är med i domstolen och kan hjälpa till att söka skadestånd för det som har hänt.
Om det är din vårdnadshavare som misstänks för brott mot dig, är det den särskilda företrädaren som hämtar dig på förskolan eller skolan för att åka till Barnahus, då följer också någon vuxen från förskolan eller skolan med, till exempel en lärare eller fritidsledare. När du är på plats får du träffa en eller två poliser. De poliser som finns på Barnahus har inte polisuniform utan vanliga kläder.
Det kan även vara en åklagare med när du träffar polisen. Åklagaren är också jurist och bestämmer vad polisen behöver göra för att utreda brottet. Det är åklagaren som bestämmer om det blir en rättegång eller inte. Om det blir rättegång presenterar åklagaren bevisen som polisen hittat. På plats finns även din socialsekreterare för att ta del av förhöret och utreda vilket stöd och skydd du kan behöva framöver.
Vad händer på Barnahus?
När du kommer till Barnahus berättar en polis vad som kommer att hända. Först kommer du förhöras av polisen. Ett förhör är som en intervju där du får berätta om det som hänt och svara på polisens frågor. Du får sitta tillsammans med polisen i ett rum som kallas förhörsrum. Det du pratar om där spelas in, eftersom barn under 15 år sällan själva är med under rättegången. Är du äldre är du ofta själv med och vittnar i rätten.
I ett rum bredvid förhörsrummet sitter ofta åklagaren, särskilda företrädaren eller målsägandebiträdet och socialsekreteraren för att lyssna på din berättelse. Det är många som lyssnar för att du ska slippa upprepa din berättelse flera gånger till olika personer. Ofta får du och din vårdnadshavare senare på dagen träffa en kurator för att prata om vad du varit med om under dagen. Det kan hjälpa att få prata om det som hänt och hur du mår.
Om du har blivit utsatt för ett brott kan du också behöva göra en läkarundersökning i samband med förhöret. Kanske finns det märken eller sår på kroppen från det du utsatts för. Ibland kan det också vara skönt att få veta att kroppen är som den ska när du har varit med om något svårt.
Hur kan det kännas?
När du har blivit utsatt för ett brott kan du få många olika sorters tankar och känslor. En del känner sig ledsna, arga eller rädda. Andra kan känna sig trötta och ensamma. Vissa tänker mycket på det som hänt och en del nästan inte alls. En del barn känner skuld över att de berättat och är oroliga för att någon ska bli arg. Det är också vanligt att barn tänker att det är deras eget fel att brottet skedde. En del barn känner inget särskilt, vilket också är normalt. Många barn får mardrömmar och sömnproblem efter jobbiga händelser. Det kan bli svårt att komma ihåg saker och att koncentrera sig. Dessutom kan man få ont på olika ställen av kroppen, till exempel huvudet eller magen. Det händer också att barn tappar aptiten eller tröstäter. Det är också väldigt vanligt att barn känner sig oroliga eller nervösa, och undrar vad som ska hända när de kommer till Barnahus. Alla känslor är tillåtna, inga är konstiga eller fel.