Tips från barn och unga som är placerade
Här får du tips och råd från unga som är placerade av socialtjänsten.
Tips från barn och unga
- Förbered ditt möte med socialsekreteraren - de kan bara hjälpa dig om de förstår vad du vill ha hjälp med. Det kan räcka med tre, fyra punkter som du skrivit upp i mobilen innan du går dit.
- Man får fråga samma sak flera gånger. Ibland kommer jag inte ihåg allt socialsekreteraren säger, men då kan jag sms:a hen och fråga vad det var för viktigt hen sa. De blir inte arga om man frågar flera gånger.
- Man får berätta allt man vill om hur soc funkar för sina kompisar.
Ibland blir man arg på saker soc säger och det är okej. Man behöver inte hålla med hela tiden. De tänker ju hur det ska bli bra på lång sikt, men för mig känns faktiskt vissa saker just nu viktigare än vad som ska hända om två år. - Ibland håller man inte med soc och det behöver man inte göra. Du har rätt att tycka och tänka vad du vill och att säga det.
- Om du tror att du behöver hjälp från soc är det enkelt att fråga. Man kan gå till ungdomsmottagningen till exempel, för de har jättebra koll på vad soc gör och hur man kan få hjälp. Det behöver inte vara jättestora saker man vill ha hjälp med. Ibland kanske man bara vill prata.
- Om du är orolig för hur en kompis har det hemma kan du prata med kompisen eller med en lärare, kurator eller någon annan vuxen.
Citat från barn och unga som har kontakt med soc
”Var så öppen du bara kan. Säg allt du tänker. Det gör stor skillnad.”
”Försök att involvera dig så mycket du kan. Det kommer att löna sig i längden. Var med och försök påverka besluten som tas om dig.”
”Soc kommer inte alltid att kunna fatta de bästa besluten för dig och då är det ditt jobb att berätta vad du tycker.”
"Använd dig av de personer som bryr sig om dig och låt dem hjälpa dig så mycket du och de vill".
Senast uppdaterad: 31 augusti 2022