Rättigheter för dig som är placerad
Här kan du som är placerad se vilka rättigheter du har. Du har rätt att känna trygghet och få gå i skolan. Du har rätt att bli lyssnad på och du har rätt att ha åsikter om allt.
Att flytta till människor du inte känner är en stor förändring i livet. Det kan ta tid innan ni lär känna och vänjer er vid varandra. Men om du fortsätter känna att du inte har det bra där du är placerad är det viktigt att du berättar det. Kan du inte prata med dem du bor hos kan du alltid prata med din socialsekreterare så att ni tillsammans ska kunna komma fram till en lösning.
Du ska bli behandlad med respekt
Du har rätt att bli behandlad med respekt och på samma sätt som de andra barnen som bor där du är placerad. Dina jour- eller familjehemsföräldrar eller personalen på ditt HVB eller SiS ska bry sig om dig, ta hand om dig och hjälpa dig när du behöver det.
Men vuxna som har hand om dig kan bestämma saker som du inte håller med om. De har ansvar för att skydda dig och då kan de förbjuda dig att göra saker som kan vara farliga för dig.
Här kan du läsa mer om dina rättigheter
Umgänge - att träffa familj och vänner
Det ser väldigt olika ut hur mycket du som är placerad kan träffa dina föräldrar, syskon, familj och vänner. Din socialsekreterare kan svara på vad som gäller för just dig.
Här har vi försökt samla information kring vad som gäller i allmänhet och vad du har rätt till.
Ibland kan det vara så att du vill träffa din förälder mer än det går. Det kan bero på att din förälder inte mår tillräckligt bra för att kunna träffa dig. Det kan också vara så att du inte vill eller orkar träffa dina föräldrar.
Din rätt att hålla kontakt med familj och vänner
- Du har rätt att hålla kontakt med din familj. Om det är bra för dig kan du också få hålla kontakt med andra som är viktiga för dig.
- Din familj kan få komma och hälsa på dig om det inte är dåligt för dig. När du får besök har ni rätt att vara ostörda.
- Förutom att de kan komma och hälsa på dig har du rätt att hålla kontakt med familj och vänner på andra sätt. Du kan till exempel ringa, mejla eller skriva brev.
- Du får skriva och ta emot brev och du ska få vara ostörd både när du skriver och läser dina brev. Det finns bara en situation när jour- eller familjehemsföräldrarna eller personalen på ditt boende får de vara med när du öppnar brev. Det är när de misstänker att ett brev kan innehålla droger eller något annat som är skadligt för dig. Annars får de inte läsa dina brev eller mejl.
- Om du är LVU:ad och vi på socialtjänsten har kommit fram till att det inte är bra för dig att träffa din familj kan vi bestämma att du inte får träffa dem. Ibland kan vi till och med bestämma att din familj inte får veta var du bor.
- Om dina föräldrar har godkänt att du har blivit placerad kan vi på socialtjänsten inte bestämma hur mycket de får träffa dig. Däremot kan vi försöka hjälpa dig om du inte vill träffa dina föräldrar lika mycket som dina föräldrar vill.
Om du inte vill träffa dina föräldrar
Om du inte vill träffa dina föräldrar vill vi gärna veta det. Antingen kan de du bor med hjälpa dig eller så kan vi vuxna försöka hjälpas åt.
Vi på socialtjänsten tvingar inte barn och ungdomar att träffa sina föräldrar. Däremot försöker vi hjälpa dig att ha en bra relation med dina föräldrar, det säger lagen att vi ska göra. Om du är över 15 år väljer du själv om du vill träffa dina föräldrar.
Senast uppdaterad: 3 januari 2023