Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Helhetsgrepp ska ge bättre stöd vid relationsvåld

Sedan april arbetar socialförvaltningen på ett nytt sätt med våld i nära relation där ett större helhetsgrepp tas genom att man även erbjuder stöd till den som utövar våld. Tidigare har våldsutövare hänvisats till kommunens samarbetspartners för stöd och behandling.

Foto: Image Source

Man har sedan årsskiftet också ett nytt teambaserat arbetssätt. Att arbeta i team visades vara framgångsrikt då en analys av andra kommuners sätt att arbeta med relationsvåld gjordes under 2018. Som team kan man erbjuda ett samlat stöd genom hela handläggningsprocessen och minimera antalet kontakter för de som behöver hjälp. Den 1 januari bildades därför relationsvåldsteamet som består av två socialsekreterare, två behandlare och en gruppledare. Uppskattningsvis kommer teamet att hantera ungefär 250 ärenden per år.

– Med detta kommer vi på ett smidigare sätt kunna stödja hela familjen. Det kommer bli lättare med kunskapsutbyte inom gruppen och vi kommer att kunna erbjuda en väg in för både interna och externa kontakter, säger Helena Svedgård som är gruppledare.

Relationsvåldsteamet (RVT) erbjuder samtalsstöd för våldsutsatta och våldsutövande personer över 18 år. De beslutar även om placering på skyddat boende.

För barn och unga som upplevt våld i hemmet erbjuds samtalsstöd och även krisstöd i samband med polisförhör.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020