Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

EU-valet 2024

Den 9 juni 2024 var det val till Europaparlamentet. Valdeltagandet i Haninge var 45,66 procent. Europaparlamentet beslutar om lagar som ska gälla för alla EU:s medlemsländer och om EU:s budget.

Bild på en skylt med ordet vallokal Foto: Valmyndigheten

Valresultatet

Andelen kommuninvånare som röstade i EU-valet 2024, 45,66 procent, var lägre jämfört med EU-valet 2019 då 50,1 procent av invånarna röstade. Även på nationell nivå minskade valdeltagandet 2024.

Partiröster i Haninge

  • Socialdemokraterna: 26,12 procent
  • Centerpartiet: 5,40 procent
  • Kristdemokraterna: 4,32 procent
  • Liberalerna: 3,74 procent
  • Miljöpartiet: 11,85 procent
  • Moderaterna: 17,40 procent
  • Sverigedemokraterna: 16,03 procent
  • Vänsterpartiet: 11,62 procent
  • Folklistan:1,12 procent
  • Övriga anmälda partier: 2,40 procent

Mer om valresultatet på Valmyndighetens webbplats.

Vad gör Europaparlamentet?

Europaparlamentet är med och beslutar om lagar som ska gälla för alla EU:s medlemsländer och om EU:s budget. Det röstar också om nya handelsavtal, granskar de andra EU-institutionerna, kontrollerar hur EU:s pengar används och utreder specifika frågor.
Mer om Europaparlamentet (riksdagen.se)

Så går EU-valet till

Europaparlamentet är den enda EU-institutionen som väljs direkt av EU:s medborgare i allmänna val. Valet till Europaparlamentet hålls under perioden april–juli vart femte år, vanligen i maj eller juni. Det genomförs delvis enligt de olika EU-ländernas nationella regler för val och i Sverige betyder det att valdagen alltid är på en söndag.

Vem får rösta?

I Sverige har svenska medborgare och EU-medborgare, som är folkbordförda i Sverige, rösträtt. För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Dessutom finns särskilda regler för de olika valen. Det är uppgifterna hos Skatteverkets folkbokföring 30 dagar före valdagen som bestämmer rösträtten.
Mer om rösträtt

Varför ska jag rösta?

Valet handlar om att välja vilka du vill ska representera dina intressen i EU. Genom att rösta i EU-valet är du med och formar den europeiska demokratin. Du utnyttjar din demokratiska rätt att delta i beslut om Europas framtid och ger parlamentet legitimitet att utföra sina uppgifter.

Europaparlamentet är världens enda direktvalda parlament med medlemmar från flera länder och EU-valet är det största valet i världen som hålls i flera länder samtidigt.

Påverkanskampanjer och desinformation

Desinformation har blivit ett allt större hot mot demokratiska processer runt om i världen. I samband med EU-valet är detta hot mer påtagligt än någonsin tidigare. I början av 2024 kom även en EU-rapport som pekade ut desinformation som ett av de främsta hoten i vår tid och särskilt inför det kommande valet. Genom sociala medier och andra digitala plattformar kan desinformation spridas snabbt och effektivt, vilket kan påverka väljarnas uppfattningar och beslut.

Desinformation är berättelser som är förvrängda eller falska. De är tagna ur sitt sammanhang för att vilseleda, polarisera och splittra samhället. 

Läs mer om hur du undviker att bli lurad på bliintelurad.se och hos Myndigheten för psykologiskt försvar

Information in other languages

At val.se you can find information in English and other languages about the European Parliament election.

Samlad information om valet

Läs mer om valet till Europaparlamentet hos riksdagen.seValmyndigheten och Länsstyrelsen Stockholm

Senast uppdaterad: 18 juni 2024