Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Skydda dig mot bedrägerier

Digitala försök till bedrägerier och cyberattacker sker varje dag. Genom att vara vaksam och inte klicka på okända länkar minskar du risken för att bli utsatt.

kvinna vid tangentbord håller upp ett kontokort Klicka inte på okända länkar och skydda dina kort- och personuppgifter. Foto: Mostphotos.com

Nätfiske (även kallat phishing), sker ofta via mejl eller sms och ser ut som vanliga meddelanden. Genom att lura dig att klicka på länkar i meddelandet kan bedragaren plantera virus eller skadlig kod i din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Det gör i sin tur att bedragaren kan komma åt dina lösenord eller konton.

  • Granska mejl noga innan du klickar på en länk eller en bifogad fil. Känner du igen avsändaren? Brukar avsändaren uttrycka sig på det här sättet?
  • Var uppmärksam om du får mejl eller sms där någon ber dig klicka på länkar, öppna bilagor eller lämna ut personlig information som bankuppgifter eller personnummer.
    Om du har misstankar bör du undvika att öppna eller klicka på länkar och bilagor.

Läs mer om nätfiske på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats

Tänk säkert från Internetstiftelsen är en kampanj på uppdrag av regeringen för ett säkrare digitalt samhälle. Kampanjen är ett samarbete mellan MSB, polisen och Internetstiftelsen och syftar till att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor. Här kan du lära dig att känna igen bluff-mejl och SMS och hur du skapar starka lösenord. Kampanjen finns på flera språk.


Äldre är särskilt utsatta för bedrägerier

Äldre och personer med funktionsnedsättning är särskilt sårbara för brott där gärningspersoner utnyttjar såväl fysisk som psykisk svaghet samt bristande digitala kunskaper. 

Var uppmärksam på:

  • Falska telefonsamtal. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Skaffa en nummerpresentatör till din telefon. Var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
  • Be att få återkomma. Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.
  • Ha ytterdörren låst när du är hemma. Då kan ingen ta sig in utan att du märker det.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  • Skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet.

Misstänker du bedrägeri?

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Läs mer om hur du skyddar dig mot mot bedrägerier på Polisens webbplats.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2024