Kommunen har många olika arbeten på gång på flera olika nivåer. Detta i samarbete med aktörer som polis, näringsliv, föreningar och organisationer.
Exempel på våra trygghetsprojekt:
Barnafrid – ett samarbete mellan kommunen förskoleverksamhet, socialtjänsten, polisen och Linköpings universitet. Barnafrid är ett nationellt kunskapscentrum som samlar in och sprider kunskap om våld och andra övergrepp mot barn.
BID ”Jordbro i Samverkan” – ett långsiktigt arbete tillsammans med näringslivet, bostadsbolag, föreningar. 2023 startar vi upp i BID Handen och Brandbergen.
Första linjens socialtjänst startar under 2023. Den gör det enklare för personer i Haninge, både barn och vuxna, att i svåra situationer få hjälp och stöd av socialtjänsten. Fokus blir uppsökande verksamhet i nära samarbete med polis, skolan och civilsamhället. Stöd ska kunna ges utan utredning.
Grannstöd Haninge är en ideell förening med uppdrag att dagtid patrullera i Haninges bostadsområden. I samverkan med kommun och polis verkar de för att öka tryggheten, förebygga inbrott, minska skadegörelse och klotter. Föreningen vill nu vidareutvecklas och söker fler förare. Läs mer om Grannstöd Haninge.
Trivselvandringar i samverkan med föreningar Haninge kommun – 14 föreningar som bedriver barn och ungdomsverksamhet samarbetar med Haninge kommun genom att arrangera trivselvandringar.
Ungsam/SSPF (samverkan skola, polis och fritid) – inom Ungsam/SSPF arbetar socialtjänsten, polis, utbildningsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen tätt tillsammans. Inom Ungsam/SSPF kartlägger vi ungdomar i riskmiljöer som riskerar att dra sig till grov kriminalitet. Läs mer om Ungsam
EST (Effektiv samordning för ökad trygghet) – ett systematiskt sätt att arbeta med trygghet initierat av Socialstyrelsen och som är i uppstartfasen i Haninge kommun. EST är en samverkan i första hand mellan kommun, polis och fastighetsbolag för att öka tryggheten i ett bostadsområde. Läs mer om EST
Sociala insatsgrupper (SIG) - den som vill ha hjälp att lämna en kriminell livsstil får hjälp av en samordnare som vid behov samverkar med polis, kriminalvård, arbetsmarknad, beroendevård och psykiatri.