Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Stadsbyggnadsnämndens delårsrapport visar på stabilt resultat

Stadsbyggnadsnämnden har godkänt årets andra delårsrapport. Den visar på ett ekonomiskt resultat i balans och att flera prioriterade uppdrag och projekt har blivit klara och/eller löper på enligt tidplan. Här följer några exempel.

Åtgärder för attraktiva och trygga utemiljöer     
- Städningen vid pendeltågsstationerna i Handen och Vega har förbättrats.
- Förbättringen av Slätmossens naturpark där invånarna tyckt till om utvecklingen blir klar i höst. Bland annat har väderskydd och en upptäckarbana tillkommit. För ökad trivsel och trygghet har gångvägen rustats upp, hundrastgården fått belysning och vägvisning satts upp.
- Arbetet med lyftet av Eskilsparken till en stadspark löper på enligt tidplan och nu är en programhandling klar. Även här har invånarna bjudits in att tycka till om utvecklingen av parken.
- Arbete pågår för att skapa ett trygghetsstråk mellan Handen och Vega vilket kommer att fortsätta under nästa år.

Flera lekparker har rustats upp under året:
- Höglundparkens lekplats
- Brandbergens lekplats
- Evertsbergsparken lekplats
- Vendelsögårds lekplats.

Floravägens lekplats i Västerhaninge och Genvägens lekplats i Tungelsta blir också klara under hösten.

Snabb och bra service till Haninges företagare
Bygglovsverksamheten levererade återigen ett högt nöjd kund index-resultat. Parallellt pågår ett arbete med att effektivisera bygglovsprocessen genom digitala verktyg.

Stora infrastruktursatsningar
De stora investeringsprojekten Fors och Dalarö avloppsreningsverk fortgår enligt tidplan. De genomförs för att skapa en tillförlitlig och hållbar vattenförsörjning.

För att öka framkomligheten och trafiksäkerheten ska en cirkulationsplats byggas vid in- och utfarten till stormarknadsområdet på Söderbyleden. I juni 2024 tecknades ett genomförandeavtal mellan kommunen och fastighetsägarna på stormarknadsområdet. Nästa steg är att förbereda för upphandling och att genomföra projektet.

Stadsbyggnadsnämndens ekonomiska resultat
Prognosen visar på ett resultat i balans för helåret. Det ekonomiska utfallet till och med augusti är 139,8 miljoner kronor vilket motsvarar 56,8 procent av årsbudgeten. Det ackumulerade överskottet på 23,2 miljoner kronor beror bland annat på högre intäkter för verksamheterna vatten- och avlopp samt bygglov. Vissa arbeten inom till exempel offentlig belysning och trädfällning genomförs senare i år på grund av förseningar med ett par avtal.

Det ekonomiska utfallet för investeringsbudgeten för perioden januari-augusti är 223, 6 mnkr. Årsprognosen visar på ett resultat om 434, 5 mnkr. Det motsvarar 74 procent av investeringsbudgeten.

Bland händelser som påverkat stadsbyggnadsnämndens ekonomi under året finns ökade räntekostnader och externa intäkter som kommer in senare än planerat. Nämnden har därför valt att senarelägga åtgärder som till exempel asfaltering.

Delårsrapporten godkändes vid stadsbyggnadsnämndens sammanträde den 18 september, ta del av Delårsrapporten 

Senast uppdaterad: 27 september 2024