Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

På gång: ny linbana samt upprustning av damm och gångtunnel

Stadsbyggnadsnämnden godkände den 18 september stadsbyggnadsförvaltningens förslag att prioritera tre åtgärder för ökad trivsel och trygghet. Det är förskjutna tidplaner i Trafikverkets trafikprojekt som ger ett ekonomiskt utrymme att tidigarelägga dessa projekt.

1.      Gångtunnel vid port 73

Den första trygghetsåtgärden är upprustning av en gångtunnel vid port 73. Under 2023 utfördes en studie kring trygghetsåtgärder i gångtunnlar. För att ta arbetet ett steg längre ska ett av de identifierade projekten i studien realiseras.

Den utvalda tunneln, vid port 73, föreslås åtgärdas i samarbete med ett konstprojekt på kultur- och fritidsförvaltningen, vilket ger en delad kostnad mellan förvaltningarna. Stadsbyggnadsförvaltningen står för belysningsåtgärder, separering av gående/cyklister samt utformning av tunnelns entréområden. Bedömd kostnad för åtgärderna ligger på 400 000 kronor.

2.     Ny linbana på Sågens lekplats

Under innevarande år 2024 har felanmälan inkommit på linbanan på Sågens lekplats i Vendelsö. Efter inspektion har bedömning gjorts att reparation inte är en gångbar väg, utan linbanan behöver ersättas med en ny. Då linbanan utgör en huvudattraktion på lekplatsen föreslås den ersättas i höst.

En ny linbana inklusive anläggande kostar cirka 250 000 kronor.

3.     Damm i Åbyparken

I Åbyparken finns idag en populär dammanläggning. Anläggningen är anlagd på 50-talet och dess botten i mosaik är utfört som ett konstverk. Dammen läcker och dess pumpanläggning uppfyller inte dagens arbetsmiljökrav. En professionell besiktning behöver göras av anläggningen och en utredning tas fram som visar på alternativa vägar att upprusta eller nyanlägga.

En sådan utredning kostar cirka 300 000 kronor och utförs i höst, för att hinna projektera och renovera till sommarsäsongen 2025.

Protokoll

Senast uppdaterad: 27 september 2024