Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haningeförslag

Haningeförslag är till för dig som har en idé till politikerna om hur Haninge kan utvecklas. Här kan du lämna in ditt eget Haningeförslag och även rösta på andras förslag. Förslag som får fler än 50 röster under 90 dagar kommer behandlas av ansvarig politisk nämnd.

Man och kvinna vid ett skrivbord Foto: Mostphotos

Haningeförslag är ett e-förslag bestående av en idé eller ett förslag från invånarna till kommunen. Förslaget publiceras synligt för alla på kommunens hemsida. Du kan komma med egna förslag, rösta på andras eller bara följa debatten. 

Du lämnar ditt förslag här på hemsidan. Det finns sedan tillgängligt för andra att rösta på under 90 dagar. Om 50 personer röstar på ditt förslag, går det vidare för politisk behandling. 

Alla som är folkbokförda i Haninge kommun får lämna förslag. Juridiska personer som företag, ideella organisationer och föreningar får inte lämna Haningeförslag. 

Personer folkbokförda i Haninge kommun får rösta på Haningeförslag. 

Behöver du hjälp att lägga in ditt Haningeförslag eller att rösta på ett publicerat förslag, kan du vända dig till kommunen för hjälp.

Skapa ett konto

För att lämna eller rösta på ett Haningeförslag, måste du skapa ett konto genom Bank-ID för att registrera namn och kontaktuppgifter. Du får då ett mejl till din e-postadress. Bekräfta genom att klicka på länken i mejlet. Det är enbart ditt namn som kommer att synas på webbsidan. 

För dig som lämnar ett förslag behöver vi dina kontaktuppgifter för att kunna nå dig vid eventuella frågor om ditt förslag. 

Vad ska ett förslag innehålla?

  • Förslaget ska handla om Haninge kommuns verksamhet, alltså det som kommunen har ansvar för och möjlighet att besluta om. Det är bland annat stadsplanering, miljö, turism, näringsliv, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola samt kultur- och fritidsverksamhet. 
  • I förslaget måste du tydligt berätta vilken åtgärd du vill att Haninge kommun ska göra och beskriva vad du vill ska hända och varför.
  • Ditt förslag ska bestå av en rubrik, en sammanfattning och en beskrivning av din idé. Det går bra att lägga med bilder, filmer och dokument.
  • Tänk på att skriva så tydligt som möjligt så att andra kan förstå ditt förslag, var konstruktiv och ha en hänsynsfull ton.

Innan du lämnar ditt Haningeförslag

Läs gärna igenom aktuella Haningeförslag och se om det är någon annan som redan har lämnat in en idé som liknar din. Då kan du rösta på det förslaget istället, så är det större chans att idén får många röster. Tidigare förslag ligger under flikarna Under behandling och Arkiverade.

Om du vill lämna en synpunkt eller göra en felanmälan gällande något i kommunens dagliga service ska du göra det i e-tjänsten Lämna synpunkt och eller Felanmälan istället för att skicka ett Haningeförslag. Då får du snabbare hjälp.

Granskning

Efter att du skickat in ditt förslag granskas det så att det uppfyller kriterierna för Haningeförslag. Därför kan det dröja några dagar innan du ser ditt förslag på webbsidan.

Haningeförslag ska beröra kommunens verksamhet och får inte bryta mot svensk lag, vara diskriminerande eller på andra sätt olämpliga. De får heller inte innehålla sekretessinformation eller handla om frågor som berör någon enskild person. Ett Haningeförslag kan inte handla om kommunens interna organisation eller personalfrågor. Det får inte heller marknadsföra en produkt eller verksamhet.  

Samla röster under 90 dagar

Du får ett mejl när ditt Haningeförslag publiceras på webbplatsen. Efter det ligger ditt förslag aktivt för att få röster under 90 dagar.

Du får själv marknadsföra ditt förslag för att få röster, till exempel via sociala medier som Facebook och Twitter. Det finns dela-knappar ovanför rutan med ditt förslag.

Förslaget ligger ute i 90 dagar oavsett om det kommer upp i 50 röster tidigare.

Senast uppdaterad: 1 oktober 2024