Stockholmsenkäten 2024
Under våren 2024 genomfördes Stockholmsenkäten i 25 kommuner i Stockholms län där Haninges kommunala och fristående skolor deltog. Det är en anonym undersökning av ungdomars levnadsvanor. Enkäten besvarades av 1 314 elever, vilket innebar en svarsfrekvens på 78 procent.
Elever i grundskolans årskurs 9 och gymnasieskolans år 2 svarade på frågor om alkohol-, tobak- och drogvanor, brott och trygghet, psykisk hälsa, familj, skol- och fritidsvanor med mera.
Frågor som rör barn och ungas livsvillkor är högt prioriterade i Haninge och Stockholmsenkätens resultaten kommer att analyseras och används i kommunens främjande och förebyggande arbete.
Alkohol
Andelen elever som uppger att de inte dricker alkohol har haft en positiv utveckling. Fler ungdomar uppger att de inte dricker alkohol än för 20 år sedan. Även andelen som storkonsumerar alkohol har minskat under samma period.
Den vanligaste langaren av alkohol till elever i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet är kamrater eller kamraters syskon. Men många får också alkohol från vuxna, så som föräldrar eller annan vuxen som bjuder.
Forskning visar att tonåringar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer än andra ungdomar. De löper dessutom större risk för att bli beroende senare i livet.
Källa: Tonårsparlören.se och Systembolaget
Narkotika
Knappt var tionde elev i årskurs nio och mellan var tionde och var femte elev i årskurs två i gymnasiet har någon gång använt narkotika. Av de som inte testat narkotika har var femte i årskurs nio och var tredje i årskurs två på gymnasiet haft möjlighet att testa.
Cannabis är det i särklass vanligaste narkotiska preparatet som elever i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet angivit att de använder. Men även andra droger som exempelvis Amfetamin, Ecstasy, Kokain och LSD förekommer.
Det vanligaste sättet att få tag på narkotika är genom att bli bjuden av kompisar, men en del har köpt av någon man hört talas om, någon okänd eller via sociala medier.
Lustgas
Ungefär 90 procent av ungdomarna i Haninge har aldrig sniffat/boffat. Av de som sniffat/boffat visar undersökningen att det vanligaste preparatet är lustgas.
Lustgas är inte narkotikaklassat, men det finns allvarliga hälsorisker med att använda lustgas. Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga skador på nervsystemet och hjärnan. Den största risken med lustgas ses vid upprepad användning. Det går inte att säga hur mycket lustgas man kan få i sig utan att det är farligt. Det varierar från person till person. Ju mer lustgas man använder, desto större risk för allvarliga skador.
Tips! Så kan du prata med din tonåring om lustgas https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/om-oss/nyheter-och-press/nyheter---vastra-gotaland/2024-07-01-sa-kan-du-prata-med-din-tonaring-om-lustgas.html
Användning av vitt snus ökar och fler unga satsar pengar på spel
Under senare tid har vitt nikotinsnus och e-cigaretter blivit vanligare medan användning av tobakscigaretter och tobakssnus minskat.
En förklaring till ökningen av vitt snus och e-cigaretter bland unga kan vara att produkterna ofta framställs som mindre farliga i jämförelse med tobaksprodukter och att de smakar godis och frukt, vilket lockar unga att testa.
Stockholmsenkäten visar en ökning av pojkar som satsat pengar på spel och ungefär hälften av de som spelar har haft problem med sitt spelande.
Brott och psykisk hälsa
Andelen unga som har utsatts för brott har minskat de senaste mätningarna. Färre uppger att de har känt sig hotade, blivit rånade och misshandlade. En mindre andel visar en god psykisk hälsa sett under en 20-årsperiod. Däremot visar den senaste mätningen inte en större försämring utan en förbättring i vissa grupper.
Haninges resultat i förhållande till länets – läs Länsstyrelsens sammanställning
Kontakt
Inger Dahlberg
Drogförebyggande samordnare (ANDTS)
08-606 83 67
inger.dahlberg@haninge.se
Senast uppdaterad: 5 september 2024