Vattentjänstplanen i Haninge
Haninge kommun har tagit fram ett förslag till vattentjänstplan.
Haninge kommun har tagit fram ett förslag till vattentjänstplan, enligt nya krav i Lagen om allmänna vattentjänster. Enligt den lagändring som trädde i kraft 1 januari 2023 ska varje kommun ha en aktuell vattentjänstplan med långsiktig planering av hur behovet och utbyggnaden av allmänna tjänster för vatten och avlopp ska tillgodoses. Planen ska även innehålla kommunens bedömning av vilka åtgärder som behöver vidtas för att de allmänna vatten- och avloppsanläggningarna ska fungera vid ökad belastning vid skyfall.
Lagen om allmänna vattentjänster
Lagen om allmänna vattentjänster
Viktigt att säkerställa hållbara lösningar för vatten och avlopp
I en växande kommun som Haninge, behöver vi arbeta för långsiktigt hållbara VA-lösningar för vatten- och avlopp i både stad, tätort, landsbygd och skärgård. Fungerande vatten och avlopp är viktiga funktioner och vi behöver arbeta på olika sätt för att för att säkerställa tillgången till rent dricksvatten med bra vattenkvalitet och för att minska miljöpåverkan från avloppen. Detta kommer bli särskilt viktigt i ett förändrat klimat.
Kort om förslaget till Vattentjänstplan
- Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp till befintliga bostadsområden planeras till i stort sett hela bebyggelsen på Smådalarö. Utbyggnad av allmänt vatten till befintligt bostadsområde planeras i Kyrkviken på Ornö.
- Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp fortsätter som planerat i Kolbotten vid Dalarö, i Hermanstorp och i Norrby.
- Många bostadsområden med enskild VA-försörjning blir bevakningsområden där kommunen inte planerar att bygga ut kommunalt VA inom denna plans tidshorisont men ser behov av stöttning, bevakning och reglering för att få långsiktigt hållbara VA-lösningar.
- Vattentjänstplanen är tänkt att ersätta kommunens VA-plan.
- Planen har en tidshorisont på cirka 12 år vilket innebär att kommunen kommer att arbeta med planens föreslagna åtgärder inom den perioden. Det kan dock dröja längre. Planen är inte bindande och ska ses över regelbundet.
Skillnad mellan vattentjänstplanen och VA-planen
I den nya vattentjänstplanen har mer hänsyn tagits till tillgång och kvalitet på dricksvatten i bedömningen över vilka områden som behöver kommunalt VA. Tidshorisonten är också lite kortare och färre områden är med i VA-utbyggnadsplanen, vilket blir tydligare. De bedömda områdena är i vattentjänstplanen indelade i tre kategorier: VA-utbyggnadsområden, bevakningsområden och lågriskområden. Det finns också med förslag på åtgärder för att få en hållbar VA-försörjning i de områden som inte föreslås få kommunalt VA.
Ta del av förslaget på vattentjänstplan
Här kan du ta del av förslaget på vattentjänstplan.
Samrådshandling vattentjänstplan
Bilaga 1. Undersökning av betydande miljöpåverkan
Bilaga 2. Beskrivning av områden i behovsbedömningen
Tiden för samrådet avslutades 28 juni 2024
Tiden för samrådet och för att lämna synpunkter gick ut 28 juni 2024. Efter samrådsperiodens slut reviderar Haninge kommun förslaget med utgångspunkt i inkomna synpunkter. Alla synpunkter som kommit in sammanställs i en samrådsredogörelse.
Vad händer nu?
I Haninge kommun sker samråd och granskning under samma period. Efter samrådsperiodens slut reviderar Haninge kommun förslaget med utgångspunkt i inkomna synpunkter. Alla synpunkter som kommit in sammanställs i en samrådsredogörelse. Det reviderade förslaget lämnas för beslut i Haninges kommunfullmäktige. När beslut tagits om vattentjänstplanen så ersätter den kommunens VA-plan.
Frågor och svar
Vilka områden är särskilt berörda av vattentjänstplanen?
Vattentjänstplanen föreslår i behovsbedömningen att många områden kommer att ha kvar enskilda VA-lösningar under planens tidshorisont. Det kan skilja sig från kommunens tidigare planering i VA-planen där fler områden planerades att få kommunalt VA, dock under en längre tidshorisont. Dessa områden är särskilt berörda av vattentjänstplanen. Vissa mindre områden är inte heller med i behovsbedömningen i vattentjänstplanen då de inte räknats som samlad bebyggelse i den nya bedömningen till exempel Björkdalen, Vadet, Solbacken/Valsta/Lännåker och Prästäng.
Nedan listas områden som är särskilt berörda av vattentjänstplanen:
- Källtorp
- Lyckebyn
- Högdalen
- Dåntorp
- Riddartorp koloniområde
- Öran
- Sågen
- Hammarskogen
- Skogsdal
- Skogalund
- Hållsätra och Väländan
- Skogstorp
- Stav
- Stavshöjden
- Utlida
- Gansta
- Sotinge
- Söderby
- Östnora
- Västervreten
- Stymninge
- Råberg
- Hässlingeby
- Malmen
- Kyrkviken, Ornö
- Smådalarö
Senast uppdaterad: 6 november 2024