Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Eget vatten- vattenkvalitet

Flertal kvalitetsproblem med vattnet kan åtgärdas genom att man sköter om sin brunn. Rening av vatten bör främst ske på grund av hälsoskäl eftersom rening ofta förbrukar mycket vatten och kan leda till en sinande brunn eller saltvatteninträngning.

Kvalitetsproblem med brunnsvatten

Man bör alltid uppmärksamma resultat av en vattenanalys som anger tjänligt med anmärkning samt otjänligt. Nedan ges en mycket kort beskrivning av vanliga anledningar till kvalitetsproblem med brunnsvatten. Mer information kring hur du ska tolka ditt analysresultat finns på Livsmedelsverkets hemsida. 

Mikrobiologiska parametrar 

Att mäta mikrobiologiska parametrar  visar om brunnen är påverkad av ytvatten, avloppsvatten/latrin eller att biologiskt material finns i brunnen. Alternativt stillastående vatten i ledningsnätet och/eller för hög temperatur. På bergiga platser kan orsaken endast vara avsaknaden av jord i området runt brunnen.

Fysikaliska/Kemiska parametrar

Visar om det finns påverkan från material i installationer eller ledningsnätet, berggrunden och omgivningen. Onormalt höga halter av kemisk syreförbrukning (förkortas COD), färg och grumlighet (turbiditet) ger tecken på att ytligt vatten rinner in i brunnen. Höga halter av tex, järn, flourid, mangan, magnesium, kalcium, bly, arsenik, radon eller uran kommer oftast från berggrunden. Men järn och bly kan även komma från installationer eller ledningsnätet. Installationer eller ledningsnätet kan även ge upphov till höga halter av krom, koppar och nickel.

Sköt om din brunn

Börja med att följa vattenledningens väg för att kontrollera att det inte finns till exempel gammal hydrofor eller pump som inte är borttagen från dricksvattenledningen.

Varierar vattnets kvalitet med årstiden eller utifrån vädersituationen, genom att till exempel ändra färg, lukt och smak vid kraftigt regn eller visar vattenanalyser tecken på otät brunn.  Utred vart det läcker in ytvatten. Mer information om vart ytvatten ofta läcker in i brunnar finns under "skötsel av liten dricksvattenanläggning". Har man ytvatten som kommer in i brunnen via fogar och/eller sprickor är en vanlig åtgärd att man tätar dessa genom att installera en manchette i borrade brunnar. Installation av en manchette i områden med jord medför oftast att man får en lägre järnhalt i brunnen. Flertal andra kvalitetsproblem med vattnet som exempelvis mikrobiologiska parametrar kan även åtgärdas genom att man sköter om sin brunn samt tätar brunnen och är därför rekommenderat som första åtgärd. 

Att tänka på innan rening av vatten

En rening av vatten innebär regelbunden skötsel, kontroll av anläggningen och en ökad förbrukning av vatten i form av backspolningsvatten samt oftast behov av el och kemikalier.  Innan man installerar en rening av vatten till hushållet måste en omfattande vattenanalys med professionell bedömning företas. Det rekommenderats att ställa krav på funktionsgarant det vill säga att man efter filtret får ett bra vatten ut. Vattenkvaliteten bör bedömas efter flera ordentliga analyser med jämna mellanrum efter installationen. Kontrollera dessutom om det finns något skrivet i vilken mån koncentrationen av andra metaller eller joner än de avsedda antas öka eller minska vid behandlingen.

Det backspolade filtrets avloppsvatten ska ledas till en separat stenkista/singelbädd för infiltrering till mark på ett behörigt avstånd från brunnar.  Då exempelvis salt lätt tränger ner till grundvatten och förorenar det. 

Rening av hårt vatten samt järn, mangan

Vanliga kvalitetsproblem i bergborrade brunnar är bland annat hårt vatten (höga halter av magnesium, kalcium) samt järn och mangan. Dessa parametrar påverkar oftast inte människors hälsa negativt men kan leda till estetiska eller tekniska problem som att man behöver byta ut maskiner i hushållet oftare. En rening av dessa parametrar till ett hushåll installeras för att rena allt vatten och förbrukar därav mycket vatten. För att reningsutrustningen skall förbruka så lite vatten som möjligt rekommenderas att ha en flödesstyrd rening. Man bör överväga noggrant innan man installerar en reningsteknik av dessa skäl då det kan leda till att man får andra problem som exempelvis en sinande brunn samt  saltvatteninträngning pga en ökad grundvattenförbrukning. Vid rening av  järn, mangan, magnesium och kalcium används oftast salt. I det backspolande filter gäller det att se till att backspolning verkligen sker. För rening av magnesium och kalcium bör man ställa in så att dricksvattnet har en hårdhet på runt 4-8 °dH.

Rening av flourid, arsenik, bly, radon och uran

I Haninge, Nynäshamn och Tyresö finns främst problem med flourid. Men vid kust och skärgård är det även vanligt med problem med bly, arsenik och radon. Höga halter av dessa ämnen är ohälsosamt och ger ett otjänligt vatten. Observera att gränsvärdet för bly och arsenik nyligen har halverats. Gränserna för otjänligt vatten är satta för permanentboenden. Är du fritidsboende och inte har småbarn är halter strax över gränsvärdet oftast inte farligt att dricka.

Omvänd osmos , RO

Membrantekniken omvänd osmos, RO är idag en vanlig filterteknik för att avsalta havsvatten för dricksvattenproduktion samt rena brunnsvatten från höga halter av ohälsosamma ämnen. Vid rening av ohälsosamma ämnen rekommenderas att endast rena vatten för dricksvattenbehov. Det ger oftast bättre rening, är billigare samt förbrukar mindre vatten, energi och kemikalier.

En RO-anläggning producerar ett vatten utan mineraler och måste därför återmineraliseras. Vid en återmineralisering når man dock bara låga halter av de essentiella mineralämnena som tex kalcium och magnesium och vattnet räknas som mycket mjukt (mineralfattigt.)  Önskvärt är att uppnå en magnesiumhalten runt 2 mg/l utan att något värde är över livsmedelsverkets högsta rekommenderade värden. Genom att blanda det RO renade vattnet med orenat brunnsvatten kan man få ett hälsosamt vatten att dricka.

Senast uppdaterad: 9 oktober 2024