Dricksvattnet i kommunen
Cirka 90 procent av Haninges dricksvatten köps från Stockholm Vatten. Det innebär att du som bor i Gudö, Vendelsö, Brandbergen, Handen, Vega, Jordbro, Västerhaninge och Årsta Havsbad får ditt dricksvatten från Mälaren, via Norsborgs vattenverk.
Även Dalarö får numera sitt dricksvatten från Norsborgs vattenverk i och med den nya sjöledningen från Årsta. För att säkerställa vattenleveransen på Dalarö är vattenverket där fortfarande i drift. Vattenverket på Dalarö hämtar sitt vatten från grundvattnet i Schweizerdalen och står för en mindre del av Dalarös dricksvatten.
Tungelsta med omnejd och Ludvigsberg på Muskö får dricksvatten baserat på naturligt grundvatten från kommunens egna vattenverk, där Pålamalm är kommunens största.
Från Stockholm och Haninges egna vattenverk distribueras dricksvattnet via totalt 30 mil långa vattenledningar, 3 vattentorn och ett antal tryckstegringsstationer. Vattentornens funktion är framför allt att utjämna variationerna i förbrukningen som är störst på morgon och kväll, men även att se till att trycket i din vattenkran är tillräckligt starkt.
Råvatten
Hälften av allt råvatten som används till dricksvatten i Sverige kommer från ytvatten, det vill säga sjöar eller rinnande vattendrag. Den andra hälften fördelar sig lika mellan naturligt grundvatten och så kallat konstgjort grundvatten, som framställs genom att ytvatten passerar genom ett markgruslager innan det pumpas upp.
Råvatten innehåller en rad olika ämnen. Många är nyttiga medan andra är oönskade och måste avlägsnas vattnet innan användning. För att dricksvattnet ska bibehålla sin goda kvalitet under transporten i ledningarna ut till konsumenten måste ibland tillsatser göras i vattenverket, exempelvis justera pH-värdet.
Senast uppdaterad: 26 juni 2020