Vattentjänstplanen i Haninge
Haninge kommun har tagit fram ett förslag till vattentjänstplan. Du kan lämna synpunkter på förslaget fram till 24 januari 2025.
Haninge kommun har tagit fram ett förslag till vattentjänstplan, enligt nya krav i Lagen om allmänna vattentjänster. Enligt den lagändring som trädde i kraft 1 januari 2023 ska varje kommun ha en aktuell vattentjänstplan med långsiktig planering av hur behovet och utbyggnaden av allmänna tjänster för vatten och avlopp ska tillgodoses. Planen ska även innehålla kommunens bedömning av vilka åtgärder som behöver vidtas för att de allmänna vatten- och avloppsanläggningarna ska fungera vid ökad belastning vid skyfall.
Lagen om allmänna vattentjänster
Lagen om allmänna vattentjänster
Kort om förslaget till vattentjänstplan
- Vattentjänstplanen är tänkt att ersätta kommunens vatten- och avloppsplan.
- Planen har en tidshorisont på cirka 12 år. Det innebär att kommunen kommer att arbeta med planens föreslagna åtgärder inom den perioden. Det kan dock dröja längre. Planen är inte bindande och ska ses över regelbundet.
- Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp till befintliga bostadsområden planeras till stora delar av bebyggelsen på Smådalarö. Utbyggnad av allmänt vatten till befintligt bostadsområde planeras i Kyrkviken på Ornö.
- Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp fortsätter som planerat i Kolbotten vid Dalarö, Hermanstorp och Norrby.
- Många bostadsområden med enskild vatten- och avloppsförsörjning blir bevakningsområden där kommunen inte planerar att bygga ut kommunalt vatten och avlopp inom denna plans tidshorisont. Däremot behövs stöd, bevakning och reglering för att få hållbara lösningar på lång sikt.
Skillnaden mellan vattentjänstplanen och vatten- och avloppsplanen
Bedömningen gällande behovet av vilka områden som behöver kommunalt vatten och avlopp skiljer sig mellan vattentjänstplanen och vatten- och avloppsplanen. I den nya vattentjänstplanen har mer hänsyn tagits till tillgång och kvalitet på dricksvatten. Tidshorisonten för vattentjänstplanen är också kortare än för vatten- och avloppsplanen. Detta innebär att färre områden pekas ut för utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp.
Ta del av förslaget på vattentjänstplan
Här kan du ta del av förslaget på vattentjänstplan. Handlingarna finns även tillgängliga för genomläsning på entréplan i Haninge kommunhus.
Granskning pågår fram till 24 januari 2025
Vattentjänstplanen har tidigare varit ute på samråd och en samrådsredogörelse finns tillgänglig. Planen är nu ute på granskning under perioden 18 december 2024 – 24 januari 2025. Under den tiden finns ytterligare en möjlighet att lämna synpunkter. Efter granskningsperiodens slut reviderar Haninge kommun förslaget med utgångspunkt i inkomna synpunkter. Planen tas sedan upp för beslut i kommunfullmäktige. När beslut har tagits ersätter den kommunens vatten- och avloppsplan.
Eventuella synpunkter ska lämnas till stadsbyggnadsförvaltningens vatten- och avloppsavdelning.
- E-post: stadsbyggnad@haninge.se
- Postadress: Haninge kommun, 136 81 Haninge
Ange ”Vattentjänstplan, dnr SBN-2024-00152” i ärenderaden eller på kuvertet.
Vilka områden är särskilt berörda av vattentjänstplanen?
I vattentjänstplanen finns en bedömning av vilka områden som har behov av kommunalt vatten och avlopp, tidigare fanns den bedömningen i vatten- och avloppsplanen. De områden som har fått en annan bedömning i vattentjänstplanen jämfört med vatten- och avloppsplanen, avseende behovet av vatten och avlopp, är särskild berörda.
Här listas områden som är särskilt berörda av vattentjänstplanen
- Källtorp
- Lyckebyn
- Högdalen
- Dåntorp
- Riddartorp koloniområde
- Öran
- Sågen
- Hammarskogen
- Skogsdal
- Skogalund
- Hållsätra och Väländan
- Skogstorp
- Stav
- Stavshöjden
- Utlida
- Gansta
- Sotinge
- Söderby
- Östnora
- Västervreten
- Stymninge
- Råberg
- Hässlingeby
- Malmen
- Kyrkviken, Ornö
- Smådalarö
Senast uppdaterad: 16 januari 2025