Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tungelstas historia

I början av 1900-talet styckades gårdar av olika storlek upp i mindre enheter på flera håll i Stockholmstrakten för att erbjuda ett alternativ till emigration till Amerika. I Tungelsta köpte AB Hem På Landet upp flera gårdar, som blev trädgårdsfastigheter.

Teo Nilssons Handelsträdgård, på platsen där Diskusvägen ligger idag. Teo kallades för Gurk-Nisse. På bilden syns hans söner Ove och Åke. Foto: Folk och Trädgård i Tungelsta

Trädgårdsnäringen

En viktig faktor vid etableringen av "Tungelsta trädgårdsstad" var Nynäsbanan. Den gav nära tillgång till Stockholmsmarknaden. Viktig var även tillgången till vatten via Rocklösaån som rinner genom samhället. Trädgårdsnäringen var som störst kring 1940 med ett 70-tal företag. I dag finns ca 15 handelsträdgårdar kvar.

Växthusen är fortfarande ett dominant inslag i Tungelsta, men en stor del av de äldre växthusen är övergivna. De förfaller efterhand och ett kulturarv håller sakta på att försvinna.

Tvätterierna

Från mitten av 1800-talet och fram till 1960-talet har det förekommit tvätteriverksamhet i kommunerna runt Stockholm. Kunderna var till största delen Stockholmare, eftersom man i storstaden uppskattade lantluften i den rena tvätten Mer än varannan småbrukare i Tungelstaområdet sysslade med tvätteri för att dryga ut inkomsten.

Många tvätterier låg mellan Tungelsta och Västerhaninge och man kan fortfarande se torklador om man är lite observant.

Senast uppdaterad: 25 oktober 2024