Kryddsalvia och rosenapel
Här hittar du information om kryddsalvia som har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda samt prydnadsträdet rosenapel som blommar vackert i maj och lockar bin och humlor.
Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?
Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbar.
Kryddsalvia Salvia officinalis 'Lamino'
Kryddsalvians blad är ätbara och passar till många olika rätter. Gör kryddsmör med salvia och rosmarin och servera till grillat lamm. Salvian smak är ett bra komplement till feta rätter och passar därför bra till exempelvis fläsk och anka. Salvia är också gott till soppor och kyckling.
Pollinerarväxt
Rosenapel Malus floribunda
Rosenapeln är en av de vackraste prydnadsaplarna, med överdådig blomning i maj av vinröda blomknoppar som slår ut i rosa och vitt. Blommorna har en söt doft som lockar bin och humlor. De små frukterna får gulgrön färg med röd rodnad. Frukterna är ätliga men används vanligtvis inte.
Senast uppdaterad: 2 oktober 2024