Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Kryddsalvia och rosenapel

Här hittar du information om kryddsalvia som har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda samt prydnadsträdet rosenapel som blommar vackert i maj och lockar bin och humlor.

Kryddsalvia och rosenapel Foto: Haninge kommun

Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?

Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbar.


KryddsalviaKryddsalviaFoto: MostPhotos

Kryddsalvia Salvia officinalis 'Lamino'

Kryddsalvians blad är ätbara och passar till många olika rätter. Gör kryddsmör med salvia och rosmarin och servera till grillat lamm. Salvian smak är ett bra komplement till feta rätter och passar därför bra till exempelvis fläsk och anka. Salvia är också gott till soppor och kyckling.

Pollinerarväxt


RosenapelRosenapelFoto: MostPhotos

Rosenapel Malus floribunda

Rosenapeln är en av de vackraste prydnadsaplarna, med överdådig blomning i maj av vinröda blomknoppar som slår ut i rosa och vitt. Blommorna har en söt doft som lockar bin och humlor. De små frukterna får gulgrön färg med röd rodnad. Frukterna är ätliga men används vanligtvis inte.

Senast uppdaterad: 2 oktober 2024