Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ramslök och smultron

Här hittar du du information om ramslök, funkia och strutbräken samt månadssmultron och fjärilsranka som som alla har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda.

Kollagebild över ätbara blommor och växter Foto: Haninge kommun

Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?

Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbar.


RamslökRamslökFoto: MostPhotos

Ramslök Allium ursinum

Ramslök kallas skogens vitlök. Hela växten är ätlig, och bladen kan användas som smaksättare till sallad, pesto och soppa. Ramslök är rikt på C-vitamin, stärker immunförsvaret och skyddar mot förkylning.


FunkiaFunkiaFoto: MostPhotos

Funkia Hosta sieboldiana ’Elegans’

Funkians alla delar är ätliga. Späda blad, skott och blommor kan ätas råa.
Blommorna är goda och dekorativa i en sallad. Du kan också koka späda skott och servera med olivolja och salt. Skotten är mjälla med en tydlig smak av sparris, följt av en liten angenäm beska.


StrutbräkenStrutbräkenFoto: MostPhotos

Strutbräken Matteuccia struthiopteris

De späda, knutna skotten av strukbräken är ätbara och passar att koka,
steka eller woka ihop med vårlök – riv lite parmesan över. Skörda de unga, fortfarande ihoprullade bladen. Så snart skotten börjar rulla ut sig blir de sega, trådiga och bittra i smaken.


MånadssmultronMånadssmultronFoto: Shutterstock

Månadssmultron Fragaria vesca ’Rügen’

Månadssmultron är goda att äta direkt. Du kan dessutom använda de späda
och unga bladen som ingrediens i örtte eller grönsakspaj.


FjärilsrankaFjärilsrankaFoto: Shutterstock

Fjärilsranka Schisandra chinensis

Fjärilsrankan får små vita, citrondoftande blommor i maj–juni. De ätliga frukterna växer i röda klasar och innehåller mycket C- och E-vitamin. Använd frukterna till sylt och marmelad, och de unga bladen och skotten till te.

Senast uppdaterad: 2 oktober 2024