Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Persika och lavendel

Här hittar du information om persika och lavendel som har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda.

Persika och lavendel Foto: Haninge kommun

Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?

Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbar.


PersikaPersikaFoto: Schutterstock

Persika Prunus persica ’Redhaven’

Persikan har söta, saftiga frukter som dessutom är proppfulla med nyttigheter. Fjärilar och insekter älskar persikans rosa blommor som kommer i april–maj.


LavendelLavendelFoto: MostPhotos

Lavendel Lavandula angustifolia ’Hidcote Blue’

Lavendelns vackra blommor är ätliga och kan användas som smaksättare till
skorpor, honung, fläskkött och lamm.

Pollinerarväxt

Senast uppdaterad: 2 oktober 2024