Minikiwi och prydnadsgräs
Här hittar du information om anisisop, stenkyndel, trädgårdsnäva, purpurmejram, kantlök, kärleksört, lavendel, silverbuske och minikiwi som alla har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda. Här finns också prydnadsgräset tuvrör som inte är ätlig men som är ett viktigt inslag i en trädgård då det ger boplatser och skydd för insekter, fåglar och andra smådjur.
Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?
Nedan kan du ta del av information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbar.
Anisisop Agastache ’Black Adder’
Anisisopens aromatiska blad kan användas till te, snaps, som dekoration på desserter eller hackad i grytor, sallader eller soppor. När du tuggar på bladen påminner de om lakrits. För bästa smak, plocka bladen innan blommorna slår ut.
Pollinerarväxt
Stenkyndel Clinopodium nepeta
Stenkyndelns blad är ätbara och kan användas färska eller torkade till te.
Bladen passar även fint ihop med grönsaker, ärter, bönor, linser, soppor, korv, höns-, ägg- eller tomaträtter och kraftiga kötträtter. Du kan också använda stenkyndel som smaksättning till nykokta små sommarrödbetor och i desserter.
Pollinerarväxt
Trädgårdsnäva Geranium ’Rozanne’
Trädgårdsnävans blommor är ätbara och rika på nyttiga antioxidanter – plocka några för att dekorera din sallad.
Pollinerarväxt
Purpurmejram Origanum ’Herrenhausen’
Purpurmejram är god i medelhavsrätter. De färska skotten har mild smak och passar bra i sallader eller på smörgåsar. Färsk mejram är också god att använda som smaksättare till vinäger och olja. Torkad mejram får en mer intensiv smak och passar i alla slags grönsaksrätter, till korv, ägg och klassisk ärtsoppa.
Pollinerarväxt
Kantlök Allium ’Milennium’
Både blad och blommor är ätbara på kantlöken. Bladen har en fin löksmak – använd dem på samma sätt som salladslök och gräslök. Blommorna blir ett vackert inslag i salladen.
Pollinerarväxt
Kärleksört Hylotelephium ’Red Cauli’
Kärleksörtens tjocka, krispiga blad är ätbara och smakar milt och sött som ärtor. Smaken ändrar sig från söt till lite besk ju längre säsongen går, och därför kan du använda örten till olika saker i köket. Den är god att fräsa i smör och servera till fisk.
Pollinerarväxt
Lavendel Lavandula angustifolia ’Hidcote Blue’
Lavendelns vackra blommor är ätliga och kan användas som smaksättare till skorpor, honung, fläskkött och lamm.
Pollinerarväxt
Silverbuske Elaeagnus angustifolia 'Quicksilver'
Silverbuskens frukt kan ätas direkt från busken, och smakar bäst när den är gul och helt mogen. Du kan också använda frukten till att koka gelé, saft eller sylt. Busken får gula doftande blommor i maj som uppskattas av humlor och bin.
Minikiwi Actinidia kolomikta ’Anna’, ’Paula’, ’Oscar’
Ät minikiwins frukter direkt från busken. De är sötast och godast när de är riktigt mogna, så känn efter att de är lite mjuka innan du plockar den.
Tuvrör Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’
Detta prydnadsgräs är inte ätligt, men det fyller många andra funktioner i köksträdgården.
De stiliga vipporna är vackra både på sommaren och vintern, och blir
även boplatser och skydd för insekter, fåglar och andra smådjur.
Vippornas frön ger mat, och gräsets strån är utmärkt häckningsmaterial. På våren klipper vi bort det torra gräset och återanvänder det till marktäckning för parklekens odlingar och som material till biholkar.
Senast uppdaterad: 2 oktober 2024