Krusbär och vin
Här hittar du information om allåkerbär, krusbär, amerikanskt blåbär och staketdruva som alla har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda.
![Kollagebild över bär](/siteassets/bygga-bo-och-miljo/naturvard-och-parker/parker/hoglundaparken/krusbar-och-vin.jpg?width=906&upscale=false&bgcolor=black&scale=both&quality=70)
Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?
Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbär.
AllåkerbärFoto: Shutterstock
Allåkerbär Rubus arcticus ssp. x stellarcticus
Allåkerbären är ätliga. Plocka dem när de är mörkröda och njut dem direkt, eller använd för att dekorera en tårta eller kaka.
KrusbärFoto: MostPhotos
Krusbär Ribes 'Hinnonmäki Röd'
Krusbär är ätliga och kan användas till mycket. Ät dem direkt från busken eller använd dem i smoothie, sylt, kräm eller chutney. Du kan även äta bladen när de är späda.
Amerikanskt blåbärFoto: Shutterstock
Amerikanskt blåbär Vaccinium corymbosum
Amerikanska blåbär är rika på vitaminer och har många användningsområden. Ät dem direkt från busken, använd dem i bakverk, till saft, torkade som russin eller i müsli. Du kan dessutom använda bladen till te.
StaketdruvaFoto: Shutterstock
Staketdruva (Labrusca-Gruppen) Vitis ’Zilga’
Ät druvorna direkt eller använd dem till att göra vin eller juice. Bladen kan användas till dolmar.
Senast uppdaterad: 29 september 2023