Krusbär och vin
Här hittar du information om allåkerbär, krusbär, amerikanskt blåbär och staketdruva som alla har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda.
Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?
Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbar.
Allåkerbär Rubus arcticus ssp. x stellarcticus
Allåkerbären är ätliga. Plocka dem när de är mörkröda och njut dem direkt, eller använd för att dekorera en tårta eller kaka.
Krusbär Ribes 'Hinnonmäki Röd'
Krusbär är ätliga och kan användas till mycket. Ät dem direkt från busken eller använd dem i smoothie, sylt, kräm eller chutney. Du kan även äta bladen när de är späda.
Amerikanskt blåbär Vaccinium corymbosum
Amerikanska blåbär är rika på vitaminer och har många användningsområden. Ät dem direkt från busken, använd dem i bakverk, till saft, torkade som russin eller i müsli. Du kan dessutom använda bladen till te.
Staketdruva (Labrusca-Gruppen) Vitis ’Zilga’
Ät druvorna direkt eller använd dem till att göra vin eller juice. Bladen kan användas till dolmar.
Senast uppdaterad: 2 oktober 2024