Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Krusbär och vin

Här hittar du information om allåkerbär, krusbär, amerikanskt blåbär och staketdruva som alla har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda.

Kollagebild över bär Foto: Haninge kommun

Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?

Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbar.


AllåkerbärAllåkerbärFoto: Shutterstock

Allåkerbär Rubus arcticus ssp. x stellarcticus

Allåkerbären är ätliga. Plocka dem när de är mörkröda och njut dem direkt, eller använd för att dekorera en tårta eller kaka.


KrusbärKrusbärFoto: MostPhotos

Krusbär Ribes 'Hinnonmäki Röd'

Krusbär är ätliga och kan användas till mycket. Ät dem direkt från busken eller använd dem i smoothie, sylt, kräm eller chutney. Du kan även äta bladen när de är späda.


Amerikanskt blåbärAmerikanskt blåbärFoto: Shutterstock

Amerikanskt blåbär Vaccinium corymbosum

Amerikanska blåbär är rika på vitaminer och har många användningsområden. Ät dem direkt från busken, använd dem i bakverk, till saft, torkade som russin eller i müsli. Du kan dessutom använda bladen till te.


StaketdruvaStaketdruvaFoto: Shutterstock

Staketdruva (Labrusca-Gruppen) Vitis ’Zilga’

Ät druvorna direkt eller använd dem till att göra vin eller juice. Bladen kan användas till dolmar.

Senast uppdaterad: 2 oktober 2024