Kärleksört och strutbräken
Här hittar du information om trädgårdsnäva, purpurmejram, kantlök, kärleksört, ramslök, funkia, strutbräken samt månadssmultron och minikiwi som som alla har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda. Här finns också prydnadsgräset tuvrör som inte är ätlig men som är ett viktigt inslag i en trädgård då det ger boplatser och skydd för insekter, fåglar och andra smådjur.
Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?
Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbar.
Trädgårdsnäva Geranium ’Rozanne’
Trädgårdsnävans blommor är ätbara och rika på nyttiga antioxidanter – använd dem för att dekorera din sallad.
Pollinerarväxt
Purpurmejram Origanum ’Herrenhausen’
Purpurmejram är god i medelhavsrätter. De färska skotten har mild smak och passar bra i sallader eller på smörgåsar.
Färsk mejram är också god att använda som smaksättare till vinäger och olja. Torkad mejram får en mer intensiv smak och passar i alla slags grönsaksrätter, till korv, ägg och klassisk ärtsoppa.
Pollinerarväxt
Kantlök Allium ’Milennium’
Både blad och blommor är ätbara på kantlöken. Bladen har en fin löksmak – använd dem på samma sätt som
salladslök och gräslök. Blommorna blir ett vackert inslag i salladen.
Pollinerarväxt
Kärleksört Hylotelephium ’Red Cauli’
Kärleksörtens tjocka, krispiga blad är ätbara och smakar milt och sött som ärtor. Smaken ändrar sig från söt till lite besk ju längre säsongen går, och därför kan du använda örten till olika saker i köket. Använd en handfull blad som ett sötare inslag i en annars besk sallad eller fräs dem i smör och servera till fisk.
Pollinerarväxt
Ramslök Allium ursinum
Ramslök kallas skogens vitlök. Hela växten är ätlig, och bladen kan användas som smaksättare till sallad, pesto och
soppa. Ramslök är rikt på C-vitamin, stärker immunförsvaret och skyddar mot förkylning.
Funkia Hosta sieboldiana ’Elegans’
Funkians alla delar är ätliga. Späda blad, skott och blommor kan ätas råa. Blommorna är goda och dekorativa i en sallad. Du kan också koka späda skott och servera med olivolja och salt. Skotten är mjälla med en tydlig smak av sparris, följt av en liten angenäm beska.
Strutbräken Matteuccia struthiopteris
De späda, knutna skotten av strukbräken är ätbara och passar att koka, steka eller woka ihop med vårlök – riv lite parmesan över. Skörda de unga, fortfarande ihoprullade bladen. Så snart skotten börjar rulla ut sig blir de sega, trådiga och bittra i smaken.
Månadssmultron Fragaria vesca ’Rügen’
Månadssmultron är goda att äta direkt. Du kan dessutom använda de späda och unga bladen som ingrediens i örtte.
Minikiwi Actinidia kolomikta ’Anna’, ’Paula’, ’Oscar’
Ät minikiwins frukter direkt från busken. De är sötast och godast när de är riktigt mogna, så känn efter att de är lite mjuka innan du plockar den.
Tuvrör Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’
Detta prydnadsgräs är inte ätligt, men det fyller många andra funktioner i köksträdgården. De stiliga vipporna är vackra både på sommaren och vintern, och blir även boplatser och skydd för insekter, fåglar och andra smådjur. Vippornas frön ger mat, och gräsets strån är utmärkt häckningsmaterial. På våren klipper vi bort det torra gräset och återanvänder det till marktäckning för parklekens odlingar och som material till biholkar.
Senast uppdaterad: 2 oktober 2024