Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Fläder och lavendel

Här hittar du information om blodfläder och lavendel som båda har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda.

Blodfläder och lavendel Foto: Haninge kommun

Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?

Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbar.


BlodfläderBlodfläderFoto: Shutterstock

Blodfläder Sambucus nigra ’Black Beauty’

Både blommor och bär av blodflädern är ätbara och kan användas till mycket. Att koka saft är det vanligaste, men fläder är också en fin smaksättare i efterrätter, drinkar och te. Saft kokad av blodfläder ger ljust rosa färg.


LavendelLavendelFoto: MostPhotos

Lavendel Lavandula angustifolia ’Hidcote Blue’

Lavendelns vackra blommor är ätliga och kan användas som smaksättare till
skorpor, honung, fläskkött och lamm.

Pollinerarväxt

Senast uppdaterad: 2 oktober 2024