Bär och apel
Här hittar du information om bärhäggmispel, svartaronia, körsbärskornell och bukettapel som alla har ätliga delar som kan användas till matlagningen som smaksättare och krydda.
Vad kan skördas på dessa växter och hur gör man?
Nedan finns information per växt som visar hur man skördar den och vilken del av växten som är ätbar.
Bärhäggmispel Amelanchier alnifolia
Bärhäggmispelns bär kan ätas färska direkt från busken, alternativt torkas eller kokas till gelé, sylt, saft eller sirap. Du kan också använda bären som fyllning i pajer och bakverk. Bladen fungerar bra som te.
Svartaronia Aronia melanocarpa ’Glorie’
Svartaronians bär är rika på antioxidanter och passar till sylt, saft eller marmelad.
Körsbärskornell Cornus mas
Körsbärskornellens bär och blommor är ätliga. Bären mognar i början av hösten och ska skördas när de är röda. Godast är bären tillagade i juice, sylt eller fruktläder – en sorts naturgodis som görs av torkad fruktpuré. Du kan också lägga bären i saltlag och äta dem som oliver. De är nyttiga och innehåller mycket C-vitamin, kalcium och magnesium. Använd blommorna till att dekorera en sallad.
Bukettapel Malus toringo var. Sargenti fk Eskilstuna
Bukettapeln har små orangeröda frukter som är ätliga och sitter kvar länge på hösten. Använd frukterna till gelé. Det spärriga grenverket ger bra skydd för fåglar, som även uppskattar frukterna.
Senast uppdaterad: 2 oktober 2024